MINISTAR SIGURNOSTI BiH SA ŠEFOM DELEGACIJE EU! Cikotić i Sattler razgovarali o migrantskoj krizi, najavljen nastavak pomoći EU za rješavanje ovog problema!

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler razgovarali su danas u Sarajevu o sigurnosnim izazovima i obavezama koje stoje pred BiH na putu evropskih integracija i daljnjem jačanju saradnje sa EU.

Također, razgovarano je i o trenutnoj migrantskoj situaciji u BiH, saradnji u ovoj oblasti te mjerama koje Ministarstvo i nadležne agencije planiraju poduzeti za rješavanje ovog sigurnosnog i humanitarnog izazova.

U ovom segmentu najavljen je nastavak pomoći i podrške Evropske unije institucijama BiH u cilju efikasnijeg upravljanja migracijama u BiH.

Jedna od važnijih preostalih obaveza je potpuna provedba Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om, odnosno uspostava kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om i slanje oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Hagu.

Ocijenjeno je da je puna saradnja sigurnosnih agencija BiH i Evropskog policijskog ureda od obostrane važnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj