POZVALA PREDSJEDNIKA TRAMPA DA UDVOSTRUČI PRITISAK NA PEKING! Insajderka iz Xijeve vlade decenijama je proučuvala partiju: Danas upozorava da Kina želi potpuno promijeniti svijet kakav poznajemo!

Dok je radila kao profesoricaa u centru obuke i tink tanku kineske Komunističke partije Kai Sja iznenadila je mnoge svojim liberalnim idejama i podrškom demokratskim reformama. Nedavno je izazvala pometnju i niz oštrih osuda kineske vladajuće elite i predsjednika Xi Jinpinga, što je dovelo do njenog izbacivanja iz KP početkom ove nedjelje.

xi-jinping-123456

Kai je u intervjuu za CNN, iz Sjedinjenih Država gdje živi od prošle godine, otišla korak dalje i pozvala američku vladu da udvostruči svoj tvrdi pristup Pekingu. Ona je rekla da podržava zabranu administracije predsjednika Donalda Trampa tehnološkom gigantu “Huaweiju”, za kojeg Vašington tvrdi da je bezbjednosni rizik zbog navodnih veza sa kineskom vladom koje kompanija poriče.

Kai je takođe pozvala na sankcije za vrhunske kineske zvaničnike i apelovala na međunarodnu zajednicu da se udruži u zaustavljanju “infiltracije” KP u globalne institucije i širenju Xijevih “totalitarnih” ideala.

Veza između Kine i SAD-a nije konflikt između dva naroda već takmičenje i sukob dva sistema i dvije ideologije – rekla je ona za CNN.

Kai je objasnila da je zbog pandemije korona virusa ostala u SAD-u prošle godine, kad je došla turistički, ali nije otkrila više detalja o svojoj situaciji i planovima, pozivajući se na strahove za ličnu bezbjednost.

CNN podseća da je Xi, otkako je došao na vlast krajem 2012, konsolidovao svoju poziciju i autoritet nad KP, koji se broji u najveće političke organizacije u svijetu sa svojih 90 miliona članova. On se obrušio na političke disidente, civilno društvo i manjinsku zajednicu Ujgura u regionu Sinkjanga, te pooštrio kontrolu nad Hong Kongom.

Sada Kai (67) kaže da KP cilja da “zamjeni slobodni, demokratski sistem modernog čovječanstva koji predstavljaju SAD i vrijednosti i poredak mira, demokratije, slobode i pravde” sopstvenim modelom upravljanja. Odnosi dvije najveće svjetske ekonomije, SAD-a i Kine, najgori su u decenijama, od trgovinskog rata i sukoba oko tehnologije do ljudskih prava.

Državni sekretar SAD-a Majk Pompeo je u julu predstavio Kinu kao egzistencijalnu prijetnju SAD-u, ali kineska vlada odbija takve optužbe.

– Nemamo namjeru da postanemo druge Sjedinjene Države. Kina ne izvozi ideologiju i ne miješa se u unutrašnje poslove drugih zemalja – rekao je početkom augusta kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Bila predavač u centralnoj partijskoj školi

Kai je među uglednim insajderima koji su progovorili protiv KP-a i Xijeve vlasti, a dugogodišnja partijska karijera daje njenom glasu dodatnu težinu.

Centralna partijska škola, u kojoj je ona predavala 14 godina prije penzionisanja 2012, objavila je u ponedjeljak da je ona izbačena iz KP zbog “komentara koji imaju ozbiljne političke probleme i štete reputaciji zemlje”. Takođe je ostala bez penzije.

Škola se, kako kaže Kai, pozvala na tri stvari koje su dovele do njenog sklanjanja – esej iz maja u kojem je rekla da bezbjednosni zakon za Hong Kong “brutalizuje” tamošnji narod, “procurjeli” audio snimak u kojem kaže da je KP “politički zombi”, a Xi “šef mafije”, te online peticija koju je potpisala u februaru, a koja poziva na slobodu govora nakon smrti lekara Lija Venlijanga iz Vuhana, kojeg je policija optužila za širenje glasina nakon što je rano upozorio na pandemiju korona virusa.

Kai je više od tri decenije pažljivo proučavala KP iznutra, njeno funkcionisanje i ideologiju. Podučavala je klase zvaničnika. Njeno istraživanje se kasnije pomjerilo sa ideologije na demokratsku političku tranziciju, u nadi da će KP jednog dana otpočeti unutrašnju reformu. Ona kaže da su se disidenti tolerisali u vrijeme bivšeg predsjednika Hua Đintaoa, iako se taj prostor već smanjivao.

Otkako je Xi došao na vlast, untrapartijska demokratija je postala samo prazno ime – kaže Kai.

Kai je rekla da Xijeva “vladavina terora” nije došla sa pozicije snage, već je razotkrila njegov dubok osjećaj nesigurnosti. – On je taj koji se najviše plaši. Zato je pokretao čistke u partiji. Osoba na vrhovnoj moći uvijek misli da drugi kuju zavjeru da ugrabe vlast – ističe ona.

U trenutnoj političkoj klimi, malo njih se usudi da javno progovori. – Kad prijavljuju informacije svojim nadležnima, zvaničnici često prikriju istinu i izvijeste samo o onom šta bi ovi voljeli da čuju – kaže Kai. – U takvim okolnostima pojavit će se problemi u kreiranju politike.

Kai je takođe optužila kinesku vladu za inicijalno prikrivanje izbijanja epidemije korona virusa što je dovelo do njenog širenja globusom. Ovakve tvrdnje kineski zvaničnici stalno poriču. Kai smatra da države više nisu voljne da udovoljavaju Kini i da sada imaju “jasniju sliku o Xiju”.

Kai je bila tinejdžerka kad je Mao Cedung pokrenuo Kulturnu revoluciju i 1966. je otišla u Peking kako bi se pridružila studentima koji su se okupljali na Trgu Tjenanmen da pozdrave Maoa. Ali, bila je svjedok i teroru, uključujući brutalno prebijanje profesora.

Vidjela sam koliko ljudi mogu biti jadni bez vladavine zakona, zaštite prava… Otkako je Xi došao na vlast, njegov jezik, ideje i potezi, sve se vraća na Kulturnu revoluciju – kaže Kai.

Si na godišnjoj sednici Nacionalnog narodnog kongresa u maju
Xi na godišnjoj sjednici Nacionalnog narodnog kongresa u maju

Nema šanse za demokratsku tranziciju pod Xijem

Ona vjeruje da se nezadovoljstvo u KP pod Xijevim vođstvom raširilo tokom reforme i otvaranja bivšeg lidera Denga Sjaopinga osamdesetih, posebno među generacijom zvaničnika koji su pohađali školu prije Kulturne revolucije i koji su vidjeli brz ekonomski i društveni razvoj Kine u decenijama koje su uslijedile. Ali, Kai smatra da je malo šanse da se organizuje bilo kakva opozicija pod Xijevom teškom rukom.

Ni budućnost joj ne izgleda blistavo.

Xi vodi zemlju dalje od staze reforme i otvaranja. Bez unutrašnjih reformi, jačat će konflikti i tenzije koji će jednog dana zajedno eruptirati i uzrokovati kolaps partijskog sistema i odvući zemlju u haos – kaže Kai, optužujući Xija da je “kidnapovao zemlju”.

Jedina mogućnost da se to spriječi je da se Xi zamijeni na funkciji vrhovnog vođe.

Kina neće moći da ide ka demokratskoj politici pod Xijem. Samo sa njegovim odlaskom mogu se podići proreformski glasovi u partiji, a proreformske snage odigrati svoju ulogu u podešavanju pravca u kojem Kina ide – ističe Kai.

To se možda neće skoro dogoditi, ukazuje CNN. Očekuje se da će Xi sići sa funkcije 2023, ali je on prije dvije godine poništio ograničenje predsjedničkog mandata, otvarajući sebi put ka vječnoj vlasti.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj