UPOZORENJE SAD-u? Kina lansirala dvije rakete srednjeg dometa u Južno kinesko more: Jedna od njih poznata kao “ubica nosača aviona”

Kina je danas lansirala dvije rakete srednjeg dometa u Južno kinesko more kao upozorenje Sjedinjenim Državama. Ovo navodi SCMP pozivajući se na izvor blizak kineskoj vojsci, precizirajući da je jedan od projektila poznat i kao “ubica nosača aviona”.

china-missiles123

Ovaj potez uslijedio je samo dan nakon što je Kina navela da je američki špijunski avion U-2 bez dozvole ušao u zabranjenu zonu u kojoj je kineska ratna mornarica izvodila vojne vježbe.

Jedna od raketa, DF-26B lansirana je iz sjeverozapadne provincije dok je druga, DF-21D, lansirana iz provincije na istoku. Rakete su ispaljene u područje jugoistočno od provincije Hajnan.

Ovo je odgovor Kine na potencijalne rizike zbog sve češćeg prisustva američkih ratnih aviona i vojnih plovila u Južnom kineskom moru. Kina ne želi da susjedne zemlje pogrešno razumiju ciljeve Pekinga“, rekao je izvor.

Inače, raketa DF-26 ima domet od 4.000 km i može se koristiti u nuklearnim ili konvencionalnim udarima na kopnene i mornaričke ciljeve. DF-21 ima domet od oko 1.800 km, a državni mediji opisuju je kao najnapredniju u seriji, DF-21D, kao prvu protivbrodsku balističku raketu na svijetu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj