ZAŠTO DODIK ŽELI DOVESTI U PITANJE REGULARNOST IZBORA?! ‘Nedopustivo uvođenje međunarodnih institucija u izbore’

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je sprovođenje izbora suvereno pitanje i da je zato nedopustivo što se u BiH želi uvesti međunarodna institucija koja bi se bavila ovim pitanjem.

– Jedno od nasuverenijih pitanja su izbori. Izbori su stvar domaćih procesa, međutim imamo praksu da neke institucije, kao što je iz SAD, putem eventulano potpisanog sporazuma, imaju pravo na uvid u biračke spiskove, finansiranje političkih stranaka, korištenje državnih resursa…To je prvi korak da bude uvedena potpuna kontrola u izborni proces, s ciljem manipulacije voljom naroda, što je neprihvatljivo, rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

On je istakao da iza svega stoji Nacionalni demokratski institut (NDI) koji je, kako tvrdi, politički sponzor SDS-a i PDP-a.

– Sada se treba ući u izborni proces i da se napravi produžena ruka kako bi se spasavali njihovi ljubimci ovdje. Zato sam smatrao da je neophodno da konsultujem političke partije iz RS-a, dodao je Dodik.

On je naglasio da su sve političke partije iz RS-a, osim SDS-a i PDP-a, rekle da je ovakva priča nedopustiva.

– Krajnja odluka je u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nisam protiv da izborni proces bude unaprijeđen, a prva stvar koju treba uraditi je da mandat pripada partijama, a ne pojedincima. Uputio sam juče zahtjev Narodnoj skupštini za posebnu sjednicu i očekujem da bude održana 7. ili 8. septembra, rekao je Dodik.

Nema stacioniranja migranata u RS

Dodik je rekao da u RS-u neće biti stacionirani migranti, bez obzira na želje iz Federacije BiH.

– Mislim da se ništa neće dobiti što se vraćaju migranti iz Unsko-sanskog kantona prema Republici Srpskoj jer je činjenica, da čim izađu iz autobusa, vraćaju se u ovaj kanton. Oni ne žele da ostanu ovdje, a to što neke političke partije iz FBiH žele da koncentrišu migrante, drugo je pitanje, rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

On je podsjetio da značajan broj migranata želi da ide u zemlje zapadne Evrope.

– Ulazak prema Evropi je najlakši kroz Unsko-sanski kanton i to oni savršeno dobro znaju. Naš zadatak je bio da spriječimo migrante da vrše torturu nad ljudima u RS-u, što smo ispunili, dodao je Dodik.

On je istakao da će Policija Republike Srpske sprečavati stacioniranje migranata u tom entitetu.

– Nastavićemo sa istom politikom u ovom pogledu i sve je apsolutno jasno, zaključio je Dodik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj