NE MOŽE JEDNO VAŽITI ZA BJELORUSIJU, A DRUGO ZA TURSKU?! Austrijski kancelar: ‘EU treba razmotriti sankcije protiv Turske zbog situacije u istočnom Sredozemlju’

Europska unija trebala bi uvesti sankcije Turskoj ako ona nastavi kršiti ljudska prava i grčki suverenitet u istočnom Sredozemlju, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kurz: Austrija će zaštititi svoje granice u slučaju priliva migranata iz  Turske! - GlobalCir

“Opasno je ostavljati dojam da se primjenjuju dvostruki standardi. Ispravno je nametati sankcije Bjelorusiji, a što činimo s Turskom?”, rekao je Kurz za talijanski list La Repubblica.

‘Želimo da se povuku jasne crvene linije’

“Ondje su novinari i članovi opozicije u zatvorima. A sada se i krši međunarodni zakon protiv Grčke. I što radimo? Za mene je neodrživo uvijek prihvaćati ponašanje (turskog predsjednika Recepa Tayyipa) Erdogana”, dodao je.

Želimo da se povuku jasne crvene linije. A ako budu prijeđene, želimo da bude posljedica, do sankcija. Grčka je članica EU-a i za mene je tursko ponašanje neprihvatljivo”, rekao je.

Otkriven turski špijun

Odnosi Austrije i Turske već duže su obilježeni tenzijama, a sada, nakon što je nedavno objelodanjeno da je u Beču otkriven turski špijun, koji je špijunirao dijasporu, uslijedila je eskalacija u razmjeni oštrih poruka.

“Velika prijetnja po EU i njene vrijednosti predstavlja iskrivljenu ideologiju koju zastupa Sebastijan Kurz”, napisao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu na “Tviteru”.

Grčka i Turska spore se zbog prirodnog plina u Sredozemlju

Grčka i Turska spore se zbog iskorištavanja prirodnog plina. EU je na strani Grčke, tvrdeći da Turska traži prirodni plin u vodama koje su dio grčke ekskluzivne ekonomske zone.

Kurz je u intervjuu optužio Erdogana da koristi “migrante kao ucjenjivačko oružje protiv EU-a” referirajući se na iregularne granične prijelaze iz Turske u Grčku.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj