HRVATSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA U IZRAELU S NETANYAHUOM: Hrvatska podupire normalizaciju odnosa s UAE-om, sa Izrelom sklapamo ‘memorandum o strateškoj saradnji’

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prenio je u ponedjeljak najvišim izraelskim dužnosnicima da Hrvatska podržava normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Šef hrvatske diplomacije susreo se u Jeruzalemu s premijerom Benjaminom Netanyahuom

Šef hrvatske diplomatije susreo se u Jerusalemu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, alternativnim premijerom i ministrom odbrane Bennyjem Gantzom, predsjednikom Knesseta Yarivom Levinom, ministrom vanjskih poslova Gabijem Ashkenazijem i ministrom turizma Asafom Zamirom.

Čestitao sam na vijesti o normalizaciji odnosa s UAE-om”, rekao je Grlić Radman u izjavi dostavljenoj medijima. Dodao je da je pozdravlja i najavu novih sporazuma na Bliskom istoku.

Sporazum o normalizaciji odnosa, pod posredstvom Washingtona, objavljen je 13. augusta i UAE je postao prva arapska zemlja koja uspostavlja odnose s Izraelom u više od 20 godina, nakon Egipta i Jordana. Katalizator sporazuma bio je obostrani antagonizam prema Iranu. Palestinci su ogorčeni potezom UAE-a i zabrinuti da će sporazum oslabiti panarapsku poziciju, koja uključuje poziv Izraelu da se povuče s okupiranih teritorija i prizna palestinsku državu, u zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s arapskim zemljama.

Memorandum o strateškom partnerstvu

Grlić Radman je rekao da je ministar vanjskih poslova Askenazi podržao ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj i da je s njime dogovorio sklapanje memoranduma o razumijevanju i strateškom partnerstvu između dvaju ministarstava.

U sklopu službenog posjeta hrvatski ministar posjetio je Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj