LAVROV NA KIPRU: Rusija spremna pomoći u ublažavanju grčko-turskih napetosti!

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak kako je Moskva spremna da pomogne u ublažavanju napetosti oko turskih potraga za rezervama energenata u istočnom Mediteranu.

US actions in east Med contribute to conflict, Lavrov says | Cyprus Mail

Lavrov je kazao da Moskva nadzire situaciju u regiji i da će pomoći u pokretanju „iskrenog dijaloga“ među svim stranama koji bi proizveo „obostrano prihvatljiva rješenja“.

Lavrov se obratio novinarima nakon susreta s kiparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom tokom zvanične posjete otočnoj zemlji.

Grčka i Turska uvučene su u napeto sporenje u posljednjim sedmicama, dok turski brodovi nastavljaju s potragom za zalihama nafte i plina u vodama na koje i Grčka i Kipar tvrde da imaju ekskluzivna ekonomska prava.

Grčke i turske snage izvodile su vojne vježbe u regiji, u iskazivanju sile kako bi pokazale svoju odlučnost drugoj strani.

Članice Evropske unije Grčka i  Kipar optužuju Tursku za kršenje međunarodnog prava i “diplomatiju topovnjača“. Turska insistira na tome da samo brani svoja prava kao i prava odcijepljenih kiparskih Turaka na eventualne zalihe gasa i nafte u regiji.

EU razmatra uvođenje oštrijih sankcija Turskoj zbog njenih „nelegalnih“ akcija ukoliko razgovori ne dovedu do okončanja sporenja između dvije strane.

Posjeta Lavrova uslijedila je mjesec dana nakon što je Anastasiades zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da se lično angažuje kako bi se Tursku „uvjerilo da prekine svoje nezakonite akcije“.

Šef ruske diplomatije također je, međutim, izrazio brigu Moskve zbog, kako tvrdi, američkih pokušaja da „podstaknu sukob umjesto miroljubivih rješenja“ na istočnom Mediteranu.

Lavrov je aludirao na odluku Washingtona da djelomično ukine embargo na naoružanje Kipru koji je imao za cilj spriječiti utrku u naoružanju, ometajući razgovore uz posredovanje Ujedinjenih nacija na ponovnom ujedinjenju otoka.

Embargo je usmjeren protiv južnog, većinski grčkog, dijela otoka, gdje se nalazi kiparska međunarodno priznata vlada.

Washington tvrdi da će ukinuti embargo na oružje Kipru na godinu dana – s opcijom obnove – kako bi mu omogućio da nabavi vojnu opremu koja se koristi u neborbenim operacijama.

Turska je ljutito reagovala na djelimično ukidanje embarga i objavila je da će Rusija izvoditi mornaričke vježbe s bojevom municijom u ovom mjesecu u istočnom Mediteranu, gdje turska traga za rezervama energenata.

Kipar nastoji osnažiti veze sa SAD-om, ali ne po cijenu odnosa s Moskvom ili Pekingom, na čiju podršku često računa u Ujedinjenim nacijama, prenosi AP.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj