NEZABILJEŽENO OD 1980. GODINE! Japanska privreda pala rekordnih 28,1 posto

Japanska privreda smanjila se u drugom tromjesečju rekordnih 28,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestila je vlada u utorak, izmijenivši preliminarnu procjenu prema kojoj su aktivnosti pale 27,8 posto.

Raste japansko gospodarstvo, izbjegnuta recesija - Index.hr

BDP je u razdoblju od aprila do juna pao treće tromjesečje zaredom, i to po najvećoj stopi od 1980. godine, pod utjecajem pandemije covida-19, ali i prošlogodišnjeg podizanja stope poreza na dodanu vrijednost.

Na tromjesečnoj razini pao je također rekordnih 7,9 posto. Japan je već u prvom tromjesečju pao u recesiju, budući da je pad aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježen i u posljednjem tromjesečju 2019.   

Osobna potrošnja, glavna komponenta BDP-a, pala je 7,9 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca, nešto blaže no što je vlada do sada procjenjivala, izračunavši da je potonula 8,2 posto.

Znatno je izmijenjena procjena pada korporativnih ulaganja, na 4,7 posto, s početno procijenjenih 1,5 posto. Izvoz robe i usluga potonuo je 18,5 posto, dok je uvoz pao blagih 0,5 posto.

Usred historijske recesije japanski premijer Shinzo Abe najavio je krajem augusta ostavku zbog zdravstvenih problema.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj