NOVI INCIDENT NA GRANICI! Peking tvrdi da su indijske trupe prešle granicu i ispalile “provokativne” hice, Nju Delhi odbacio optužbe!

Kina je optužila indijske trupe da su nelegalno prešle spornu granicu i ispalile “provokativne” hice upozorenja prema vojnicima koji su bili u patroli.

Indija i Kina se složile 'deeskalirati' napetosti nakon sukoba na granici -  tportal

Kineski graničari bili su “primorani da preduzmu kontramjere”, izjavio je vojni portparol, ali nije naveo više detalja. Ukoliko navodi budu potvrđeni, to će biti prvi put u prethodnih 45 godina da su u ovoj oblasti ispaljenih hici, što je protivno sporazumu o zabrani upotrebe vatrenog oružja.

Odnosi između dvije zemlje pogoršali su se u prethodnih nekoliko mjeseci, prenio je BBC. Prema navodima kineskih državnih medija, indijske trupe su nelegalno prešle granicu u planinskom regionu Šenpao, blizu južne obale jezera Pangong co, rekao je pukovnik Žang Šuli, portparol kineske armije.

On je ocijenio da je Indija “ozbiljno narušila relevantne sporazume dvije strane i pojačala tenzije u regionu”.

Prema sporazumu iz 1996. godine, dvjema zemljama zabranjeno je da koriste oružje i eksplozive na liniji razgraničenja, ali su se vojnici i ranije ovdje sukobljavali.

Nju Delhi odbacio optužbe o incidentu

Indija je odbacila danas navode iz Kine da je narušila granični sporazum i optužila kineske vojnike da su pucali u vazduh tokom napetog susreta u spornoj graničnoj oblasti.

-Pripadnici Narodnooslobodilačke vojske grubo krše sporazume i izvode agresivne manevare dok traje angažman na vojnom, diplomatskom i političkom nivou – navodi se u saopštenju indijske vojske.

U saopštenju se dodaje da su kineski vojnici pokušali da opkole istureni indijski položaj u sektoru Ladak na zapadnim Himalajima i da su ispalili nekoliko metaka u vazduh kada su naišli na indijske vojnike.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj