PRI POKUŠAJU ULASKA U UKRAJINU! Bjeloruska protestna čelnica Kolesnikova uhapšena!

Bjeloruska protestna čelnica Maria Kolesnikova uhapšena je dok je pokušala ući u Ukrajinu u ranim jutarnjim satima, saopćio je Reutersu bjeloruski granični zvaničnik, nakon što su njeni saveznici saopćili da su je oteli na ulici maskirani ljudi.

BELORUSKA DRŽAVNA TELEVIZIJA TVRDI: Liderka protesta Kolesnikova privedena  pri pokušaju da pređe granicu sa Ukrajinom!

Okolnosti njenog pokušaja prelaska u Ukrajinu nisu bile odmah jasne, dok su neki mediji prvobitno javili da je ona uspjela preći granicu, što su graničari s obje strane granice negirali.

Opozicioni pokret saopćio je u ponedjeljak da su maskirani muškarci uhapsili Kolesnikovu u centru Minska i ubacili su je u kombi koji ju je odvezao u nepoznatom pravcu, dok je još dvoje aktivista kasnije nestalo.

O dvoje opozicionara uspješno je prešlo u Ukrajinu u ranim jutarnjim satima u utorak, saopćila je ukrajinska granična služba.

–  Kolesnikova je sada uhapšena, ne mogu konkretno reći gdje se sada nalazi, ali je uhapšena – izjavio je Anton Bičkovski, predstavnik bjeloruske granične službe, Reutersu putem telefona.         

– Ona je uhapšena u vezi s okolnostima pod kojima su oni (grupa) pokušali napustiti teritoriju Bjelorusije – kazao je.

Kolesnikova, članica opozicionog koordinacionog vijeća, posljednja je od tri političarke koje su ostale u Bjelorusiji i udružile su snage prije predsjedničkih izbora 9. augusta u pokušaju da se suprotstave veteranskom aktuelnom predsjedniku države Aleksandru Lukašenku.

Glasna kritičarka Lukašenka, ona je igrala značajnu ulogu u višesedmičnim masovnim demonstracijama i štrajkovima demonstranata koji optužuju Lukašenka da je namjestio vlastiti reizbor.

Lukašenko, koji je na vlasti duže od 26 godina, negira te optužbe i optužuje strane sile da ga pokušavaju svrgnuti s vlasti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj