GLOBALNA PRIJETNJA! Više od 300 NVO traži od UN-a istragu o kršenjima ljudskih prava u Kini

Više od 300 nevladinih organizacija zatražilo je danas od UN da uspostavi međunarodni mehanizam zadužen za istrage o kršenjima ljudskih prava u Kini i pozvalo najviša tijela svjetske organizacije da “djeluju na odlučan način”.

Organizacije iz više od 60 zemalja uputile su pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, Visokoj komesarki za ljudska prava Mišel Bačele i zemljama članicama UN.

One se pozivaju na inicijativu 50 stručnjaka UN koji su krajem juna zatražili “odlučne mjere za zaštitu osnovnih sloboda u Kini” i osudili “masovna kršenja ljudskih prava koja je Kina počinila u Hongkongu, na Tibetu i u Sindjangu, restrikciju informacija o pandemiji Kovid-19, kao i napade na borce za ljudska prava, novinare, advokate i kritičare vlasti širom zemlje”.

Te nevladine organizacije takođe optužuju Kinu za targetiranje boraca za ljudska prava u inostranstvu, za gušenje intelektualne slobode izvan Kine i za cenzurisanje interneta.

U pismu se osuđuje pokušaj Kine da privuče “inicijative koje teže da ispitaju ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodne zločine počinjene u zemljama širom svijeta”, optužujući Peking za “lažno predstavljanje šta je mandat Savjeta UN za ljudska prava”.

Država koja nastoji da bude iznad kritičkog preispitivanja, predstavlja osnovnu prijetnju ljudskim pravima. Činjenica da Kina, koja ima veliku globalnu moć, očekuje da bude tretirana tako da to utiče na sve nas”, navodi se u pismu.

Te organizacije zato zahtijevaju od tijela UN čitav niz konkretnih mjera, specijalnu sjednicu Saveta za ljudska prava, imenovanje specijalnog izaslanika, a od Bačeleove traže da iskoristi svoj nezavisni mandat monitoringom kršenja ljudskih prava u Kini i objavljivanjem izvještaja o tom pitanju.

Dok je sve više kritika zbog kršenja ljudskih prava u Kini, Peking, koji ima stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN, posljednjih godina stalno širi svoj uticaj u okviru UN.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj