(VIDEO) DVOJE OPOZICIONARA U BOLNICI! Napad na opoziciju u Sibiru koju podržava Navaljni: Mladić sa kapuljačom ubacio u kancelariju supstancu jakog mirisa!

Uoči predstojećih regionalnih izbora u Novosibirsku, nepoznati napadači prosuli su tečnost neprijatnog mirisa u kancelariji opozicionih kandidata, koje podržava kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, saopštili su kandidati u utorak.

Napad Sibir

Napad je najnoviji pokušaj ometanja rada koalicije opozicionih kandidata koji planiraju da izazovu vlasti lojalne Kremlju na izborima za gradsko vijeće u Novosibirsku 13. septembra, piše “Moskva tajms”. Vlasti su ranije zabranile kandidatima da postave propagandne štandove i dva puta kaznile lidera koalicije Sergeja Bojka zbog organizovana “nezakonitih” masovnih mitinga, izvjestila je nezavisna “Nova gazeta”.

Nadzorna kamera je zabilježila kako mladić sa kapuljačom i hirurškom maskom ulazi u prostorije koalicije, a zatim bježi, nakon čega prisutni jedan po jedan izlaze iz kancelarije. Bojko je na Tviteru rekao da je mladić razbio flašu sa “tečnošću jakog mirisa”.

Prema njegovim riječima, policija pretpostavlja da su napadači koristili veterinarsko sredstvo na bazi kiseline.

Najmanje dvoje dobrovoljaca koji učestvuju u kampanji smješteni su u bolnicu zato što im je pozlilo, saopštila je Olga Guseva, član Fondacije protiv korupcije Alekseja Navaljnog.

Navaljni je otputovao u Novosibirsk da snima istragu o korupciji i pruži podršku opozicionoj koaliciji prije nego što se 20. augusta teško razbolio i dvije nedjelje bio u komi. Njemačka, gdje je Navaljni prevezen avionom radi liječenja poslije dva dana boravka u bolnici u Sibiru, saopštila je da je Navaljni otrovan vojnim nervnim gasom iz porodice “novičok”.Sibirski ljekari tvrde da u organizmu Navaljnog nije nađen otrov, a ruske vlasti su optužile Njemačku da “blefira”.

Navaljni je takođe promovisao taktiku “pametnog glasanja”, savjetujući pristalicama da glasaju za kandidata koji ima najviše šanse da pobijedi prorežimskog protivnika uoči parlamentarnih izbora u Rusiji 2021.

Ivan Ždanov, advokat koji vodi Fondaciju protiv korupcije, povezao je napad u Novosibirsku sa trovanjem opozicionog lidera.

Ideja za napad hemijskom supstancom ne bi im pala na pamet da su kriminalci koji su otrovali Navaljnog u pritvoru – rekao je Ždanov na Facebooku.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj