BIDEN U ANKETAMA NADMAŠIO HILLARY! Na uzorku od 823 internet-ispitanika, mediji tvrde da Biden vodi u odnosu na Trampa za čak 12 procenata!

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden vodi pred republikancem Donaldom Trampom za 12 postotnih bodova, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa u srijedu.

OČEKUJE SE OBARANJE REKORDA GLEDANOSTI! Prva predsjednička debata u SAD-u  29. septembra - GlobalCir

Anketa provedena između 3. i 8. septembra, pokazala je da će 52 posto onih koji će vjerovatno izaći na izbore, podržati Bidena, dok će 40 posto podržati aktuelnog predsjednika.

Anketa je provedena na internetu širom SAD-a, na 823 izglednih glasača – 390 onih koji se identificiraju kao demokrati i 351 koji se identificira kao republikanac. Tri posto ispitanika podržat će trećeg kandidata, a samo pet posto još nije donijelo odluku, dva mjeseca uoči izbora 3. novembra koje su obojica kandidata proglasili „najvažnijima u američkoj historiji”.

Anketa je pokazala da je broj glasača koji se još nisu odlučili za kandidata dviju velikih stranaka, dvostruko manji nego na prošlim izborima 2016. godine.

Čak i ako stanu iza Trampa, republikanac će i dalje dobiti manje glasova od Bidena, pokazalo je istraživanje.

Anketa, prva koju su Reuters i Ipsos ove godine proveli među izglednim glasačima, pokazala je da je glavni motiv za izlazak na birališta pandemija koronavirusa. Oko 28 posto birača reklo je da je na njihovu odluku utjecalo mišljenje o sposobnosti kandidata za upravljanje pandemijom, a 23 posto vraćanje povjerenja u vlast.

Njih 19 posto važnost stavlja na sposobnost vraćanja ekonomije na noge, a 14 posto želi kandidata koji se može bolje suprotstaviti kriminalu.

Oko 51 posto ispitanika smatra da bi Biden bolje vodio odgovor na virus u odnosu na Trumpovih 38 posto, ali je republikanac viđen kao kandidat koji je snažniji po pitanju „kriminala i građanskih nemira”, sa 45 posto u odnosu na Bidenovih 40 posto.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj