BOJIM SE DA ĆE BOŠNJACI I ALBANCI ZAŽALITI ZA ĐUKANOVIĆEM! Izetbegović: “Opozicija neće srušiti SDA, mogu možda srušiti kantonalnu vladu u kombinaciji s nekim ljudima koji nisu zadovoljni pozicijom u SDA”

“Ne dao Bog da nema SDA”, kazao je sinoć za  N1 predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, koji je, između ostalog, govorio i o vladavini te stranke. Naveo je da SDA nije nikada vladala Bosnom i Hercegovinom nego je bila dio probosanskih koalicija koje su branile državu.

PREGOVORI PRI KRAJU! Izetbegović: Izbori u Mostaru mogući već u oktobru ili  novembru! - GlobalCir

Dodik kaže da Bosna i Hercegovina nema budućnost, a na drugoj strani Vučić govori o poštivanju suvereniteta, ali nikada nije spominjao teritorijalni integritet BiH?

– Mogu da pričaju šta god hoće, jedni, drugi i treći, Bosne će biti. Prosječan građanin Republike Srpske je duplo više zadužen od građanina Federacije, a primanja mjesečna su mu 20 posto manja. Oni su ispod nas, u tom davljenju. Neka nastave ako hoće, ali pametnije bi bilo da odustanu, ode nam omladina. Odlazak vitalnih i mladih ljudi nećemo nadoknaditi. Treći entitet neće napraviti, nikakve nove mehanizme neće dobiti ni HDZ niti SNSD. Ja im to poručujem.

Doveli smo do toga da je u Sarajevu, koje je bilo tako srušeno, veća plata ljekaru, profesoru, policajcu… nego u Beogradu i Banjoj Luci. I SDA za to ima zaslugu. Uvijek se može kritikovati i govoriti da je čaša prazna. Ja kažem da se gleda koliko je napunjena.

Iz opozicije poručuju kako će “srušiti” SDA?

– Ma, neće, možda će srušiti ovu vladu, to možda mogu iskombinovati s nekim ljudima koji nisu zadovoljni pozicijom u SDA. Što se tiče načelničkih pozicija, imat ćemo i više načelnika.

Da li ste Vi za ostanak Đukanovića u Crnoj Gori?

– Đukanović se na vrijeme otrgnuo od Miloševića i poveo Crnu Goru ka demokratizaciji i članstvu u NATO-u. U njegovo vrijeme Bošnjaci su dobili jaka ministarstva. Prema tome, ostalo u vezi s Đukanovićem ne znam. Bojim se da će Bošnjaci i Albanci zažaliti za vremenom Đukanovića.

Komšić je najavio da će zatražiti da Predsjedništvo BiH razmatra priznanje Kosova?

– Do priznanja Kosova neće doći, jer će to blokirati Dodik. Ne treba mu davati agendu na kojoj će dobijati glasove, a takvim potezom nećemo ni pomoći Kosovarima. To se tako u politici ne radi.

Da li ste za Trumpa ili Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u?

– Demokrate su podržale BiH, ali skoro isti odnos su imali i republikanci. Ja se ne bih tu izjašnjavao niti bi to bilo pametno.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj