MOSKVA ‘ZAGRIJANIJA’ ZA KOSOVO VIŠE OD BEOGRADA?! Razgovarali Vučić i Putin: Ruska Federacija će nastaviti pomagati Srbiju u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin danas su u telefonskom razgovoru potvrdili da su dvije zemlje iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom povjerenju.

ŠTA SU POTPISALI VUČIĆ I PUTIN? Srbija će biti dio 'turskog toka', nabavit  će S-300 iz Bjelorusije i neće uvoditi sankcije Moskvi, dok će Rusija  zastupati pozicije Beograda po pitanju Kosova -

Vučić je Putina obavijestio o razgovorima u Vašingtonu i Briselu, a dvojica predsjednika razmijenila su i mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou.

Dvojica sagovornika su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom povjerenju, navedeno je u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a Putin je pozdravio to čvrsto opredjeljenje Srbije.

“Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostat će istinski i korektan partner Ruske Federacije”, naglasio je predsjednik Srbije.

On je Putinu izrazio zahvalnost na nepromjenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Putin je rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Predsjednici su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veći od iskorištenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj