RASTU NAPETOSTI NA MEDITERANU! Grčki premijer u autorskom tekstu: “Ako Europa želi pokazati geopolitičku snagu, ne može popuštati ratobornoj Turskoj”

Europska unija mora uvesti “značajne” sankcije Turskoj ako Ankara ne povuče svoju infrastrukturu iz spornog dijela istočnog Sredozemlja, izjavio je u četvrtak grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.  

EGIPAT IMA NAJVEĆE REZERVE PRIRODNOG GASA NA MEDITERANU! Merkelova i  Al-Sisi o gasovodu koji će pomutiti račune Izraelu i Turskoj, nekoliko dana  nakon što je Egipat zatražio 28 milijardi funti britanskog duga

Grčka i Turska spore se oko granice na moru i energetskih izvora u tome području, što je najnoviji u nizu višedesetljetnih sporova između dviju saveznica u NATO-u. Turska je poslala brodove za istraživanje u dio mora koje prisvajaju obje zemlje.

Treba nam dijalog, ali ne s uperenim pištoljem. Ono što prijeti sigurnosti i stabilnosti moje zemlje, prijeti dobrobiti svih članica EU-a”, napisao je Mitsotakis u članku objavljenom u London Timesu, Frankfurter Allgemeine Zeitungu i Le Mondu.  Europski čelnici bi ovaj mjesec trebali odlučiti kako će odgovoriti Turskoj. Ako Turska ne povuče svoju infrastrukturu, trebalo bi joj uvesti “značajne sankcije”, istaknuo je grčki premijer.

“Ako Europa želi pokazati geopolitičku snagu, ne može popuštati ratobornoj Turskoj”, dodao je.  “Moraju stati na loptu, vratiti se za pregovarački stol i krenuti od točke kada su napustili pregovore 2016. Ako se ne budemo dogovorilli, tada moramo tražiti rješenje u Hagu”, naglasio je misleći na međunarodni sud za rješavanje sporova među državama.

Česte vojne vježbe, izgradnja infrastrukture….

Više zemalja u tom dijelu svijeta, napose Grčka i Turska, spore se zbog morske granice i vlasništva nad nalazištima nafte i plina pa u istočno Sredozemlje šalju brodove i organiziraju vojne vježbe.

Kipar, član Europske unije (EU), najbliži je mjestu događaja. Turska ne priznaje njegov isključivi ekonomski pojas (ZEE) i ondje provodi svoja istraživanja. Grčka i Kipar, uz potporu Francuske, optužuju Tursku za nepoštovanje međunarodnog pomorskog prava. Ankara pak misli da polaže pravo na svoju “kontinentalnu ploču”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj