TURSKA MACRONA NAZVALA AROGANTNIM! ‘Njegove poruke odraz su lične slabosti i beznađa u koje je zapao’

Ministarstvo vanjskih poslova Turske odgovorilo je na poruke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koje je poslao na konferenciji za medije uoči samita predstavnika zemalja jugoistočne Evrope, nazvavši njegove izjave “samo odrazom lične Macronove slabosti i beznađa u koje je zapao”.

STIGAO ODGOVOR IZ ANKARE: Macron protiv podrške Libiji zbog 'pomračenja  uma' - GlobalCir

“Francuski predsjednik Macron je, po starom kolonijalističkom refleksu, ponovno arogantno davao izjave i pokušavao držati lekcije s visine. Ustvari, njegove izjave su samo odraz njegove slabosti i beznađa u koje je zapao“, navodi se u saopćenju iz Ankare.

Navodi se kako je prošlo vrijeme kada je Francuska po cijelom svijetu mogla raditi šta joj je po volji.

“Macron, čije smo prljave igre pokvarili i osujetili sve lukave vanjskopolitičke planove, sada gnjevno napada na Tursku i našeg predsjednika.”

‘Turski narod i vlada ostat će jedinstveni’

Naš predsjednik je jedan od lidera koji je na funkciju izabran s najvećom podrškom glasača u Evropi i on je snagu uvijek crpio od turskog naroda. Turski narod i vlada su uvijek bili i bit će jedinstveni nasuprot takvih napada”, navodi se u saopćenju.

Ističući kako “Macron nije čovjek koji može određivati pomorske granice na Mediteranu ili u nekoj drugoj regiji svijeta”, u saopćenju iz Ankare se dalje navodi kako bi Francuska trebala biti “pobornik dijaloga i dogovora, a ne baviti se slijepom podrškom Grčkoj i Južnom Kipru, koje su jednostranim huškaškim koracima EU učinile taocem njihovih uskogrudnih i kratkovidnih interesa”.

To nalažu evropske vrijednosti i naše savezništvo u NATO-u. Individualnim i nacionalističkim stavom, predsjednik Francuske podstiče tenzije i izlaže riziku velike interese Evrope i EU-a. Francuska, koja nema ni granicu na istočnom Mediteranu i koja se još uvijek vodi kolonijalističkim mentalitetom, nema osnovu za napad na vanjsku politiku Turske, koja se pokazala kao saveznička, iskrena, saradnička, humana i aktivna. Francuskom narodu ostavljamo da ocijeni stanje u koje je pao Macron, koji svaki dan sve više gubi podršku javnosti u Francuskoj”, navodi se u saopćenju.

Završen tehnički sastanak vojnih delegacija Turske i Grčke

Završen je tehnički sastanak vojnih delegacija Turske i Grčke, koji je Vojna komanda NATO-a prolongirala za četvrtak, a na kojem je razgovarano o “metodama razgraničenja”.

Iz Ministarstva odbrane Turske je saopćeno da je sastanak završen i da su razmijenjeni stavovi o mjerama za sprečavanje mogućeg uplitanja između vojnih elemenata.

Narednih dana planiran je sljedeći sastanak, prenosi Anadolija.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ranije je optužio Grčku za odustajanje od sporazuma o održavanju tehničkih pregovora, koji se neće baviti osnovnim teritorijalnim sporom, ali bi se moglo razgovarati o uspostavljanju vruće linije između dvije vojske i stalnom korištenju pomorskih pozivnih znakova.

“Ako Grčka vjeruje u sebe, ako ima hrabrosti i vjeruje svojoj tezi, onda neka dođe i sjedne za stol”, rekao je on na konferenciji za novinare u Ankari.

Iz Atine poručuju da bilo kakvi razgovori zahtijevaju odlazak turskih brodova iz spornih voda, a neimenovani grčki izvor kazao je za Reuters da prisustvo tih brodova dovodi do tenzija i “koncentracije velikog broja vojnih snaga u toj oblasti”.

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou rekla je da ta zemlja želi dijalog, ali ne “pod prijetnjama, ucjenama i provokacijama”.

Grčka, također, traži od Evropske unije da uvede sankcije Turskoj.

Pregovori, koje je prošle sedmice najavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, imaju za cilj sprečavanje eskalacije, koja može proisteći iz incidenata, poput prošlomjesečnog sudara grčkih i turskih vojnih brodova.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj