TURSKA VIŠE NIJE PARTNER U REGIONU! Macron: Trebamo biti jasni i čvrsti pred Erdoganovom vladom, a ne pred velikim turskim narodom, koji zaslužuje nešto drugo!

Mi Evropljani trebamo biti jasni i čvrsti, ne pred turskim narodom, nego pred Erdoganovom vladom, rekao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron na konferenciji za medije uoči samita predstavnika zemalja jugoistočne Evrope, članica EU (Med7) koji će biti održan na Korzici.

JEDNOSTRANE TURSKE ODLUKE IZAZIVAJU TENZIJE U ISTOČNOM MEDITERANU! Macron:  U narednim ću danima ojačati francusko vojno prisustvo u toj regiji! -  GlobalCir

”Potrebno je zauzeti zajednički stav kada je riječ o Turskoj. Potrebna je zajednička politika Evrope kada su u pitanju energetika i strateška pitanja. Ova pitanja ne treba prepuštati samo NATO-u. O ovim pitanjima je potreban čvrst stav evropskih zemalja. Turska više nije partner u regionu”, rekao je Macron koji tvrdi da je Turska pokazala neprihvatljivo ponašanje prema francuskom brodu u vodama Libije.

Smatra kako Turska ignoriše prava Grčke, te da su neprihvatljivi sporazumi potpisani s libijskom vladom.

Turska pojačava provokacije, a to ne priliči ovoj velikoj zemlji. Turski narod je veliki narod i zaslužuje nešto drugo. Mi Evropljani bismo trebali biti jasni i čvrsti pred Erdoganovom vladom, a ne turskim narodom. Erdoganova vlada pokazuje neprihvatljivo ponašanje. Naveo sam samo dio. Nisam čak ni spomenuo provokacije prema Grčkoj i jednostrano donesene odluke. Naša crvena linija je jasna, poštivati suverenitet svake članice EU, poštivati međunarodno pravo i osuditi svaku jednostrano donesenu odluku. Želimo da ne dođe do podizanja tenzija, ali to ne znači da ćemo biti pasivni. Potrebno je obznaniti ciljeve Turske”, smatra Macron.

Rekao je kako je sa zemljama koje će učestvovati na pomenutom samitu potrebno razgovarati šta je potrebno da se s Turskom ponovo uspostavi dijalog.

“Trebamo odrediti stvari na koje smo spremni i ono što želimo uraditi kada je u pitanju Turska. Međutim, imat ćemo preduslove o kojima neće biti moguće pregovarati. Evropa treba iznijeti ovaj jasan stav. Evropa treba biti jasna i ujedinjena“, rekao je Macron.

Dodao je kako je pozicija Francuske u posljednjih nekoliko mjeseci fiksna i da to nije prema podizanju tenzija.

Naveo je i kako pojedine strane žele dovesti Tursku i Francusku jednu naspram druge te da njegova zemlja nije donijela nijednu jednostranu odluku kada je riječ o ekskluzivnoj zoni bilo koje zemlje.

”Kada je Turska donijela jednostrane odluke koje sadrže provokacije, Francuska se solidarlisala sa zemljama članicama EU. Ono što želim je oformiti produktivan dijalog s Turskom, nema druge opcije. Trebamo živjeti u miru“, rekao je Macron.

Macron je kazao i kako je potrebno poduzeti aktivnosti koje se tiču migracija te da je potrebno solidarisati se s Grčkom kada je riječ o tome.

Govorio je i o epidemiološkoj situaciji u Francuskoj izazvanoj pojavom pandemije koronavirusa, te naveo kako će u petak biti održan sastanak na kojem će biti donesene nove odluke.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] TURSKA VIŠE NIJE PARTNER U REGIONU! Macron: Trebamo biti jasni i čvrsti pred Erdoganovom vladom, … […]

Komentiraj