BiH država sa najvećim brojem političkih stranaka po broju stanovnika u Evropi

Za predstojeće lokalne izbore Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine prijavljena su 543 politička subjekta – od toga 333 nezavisna kandidata, 129 političkih stranaka, 72 koalicije i devet listi nezavisnih kandidata.

U BiH djeluje više od 130 političkih stranaka - Koliko će ih se još  osnovati do izbora 2018.? | BNN

Imamo sve veći broj političkih subjekata, a do sada je prijavljeno oko 550 političkih subjekta.

Od 1996. godine u Bosni i Hercegovini na sceni je cijepanje političkih partija, što je jedan od razloga sve većeg broja političkih subjekata na izborima. Drugi razlog, jeste trgovina mjestima na biračkim odborima, dok je treći razlog da neke stranke multipliciraju svoje kandidate te im je cilj rasipanje glasova.

Izlaznost na izbore, prema zvaničnim podacima, na nivou je od 50 odsto. Učestvovanje bh. dijaspore u izbornom procesu je na vrlo niskom nivou, dok je participacija mladih ljudi do 30 godina skoro katastrofična. Zaista, postavlja se pitanje uzroka velikog broja političkih subjekata.

U Bosni i Hercegovini, očito je sve više političkih subjekata, a sve manje glasača. Istraživanja iz 2016. godine pokazala su da je jedna politička stranka na svakih 30 hiljada stanovnika u Bosni i Hercegovini. Ova statistika svrstava našu zemlju u sami vrh liste država s najvećim brojem stranaka po broju stanovnika, ne samo u regiji, nego i u Evropi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj