“PRESTANITE DA APLAUDIRATE I POČNITE DA PLAĆATE”: Protest zdravstvenih radnika u Britaniji, traže povećanje plata

Širom Britanije danas su organizovani protesti zdravstvenih radnika koji zahtijevaju veće plate, piše “Daily Mail”.

Zdravstveni radnici traže povećanje plata od 15 odsto. Protesti su održani i u Bristolu, Mančesteru, Šefildu, Brajtonu i Bormutu.

Mnogi radnici u centru Londona nosili su uniforme i transparente “Prestanite da aplaudirate i počnite da plaćate“, kao i “640 zdravstvenih radnika je umrlo, krv je na njihovim rukama” uz fotografiju premijera Borisa Džonsona i ministra za kabinetske poslove Majkla Gova. Pozvali su Džonsona ili da ih plati kako treba ili da se povuče.

Demonstranti su skup počeli na trgu Trafalgar dvominutnom šutnjom u čast 640 zdravstvenih radnika koji su umrli tokom panedmije.

Protesti su uslijedili nakon što su medicinske sestre i tehničari isključeni iz plana povećanja plata za oko 900.000 radnika javnog sektora u julu.

Bivši vođa laburista Džeremi Korbin uputio je poruke podrške zdravstvenim radnicima, rekavši da su oni fantastični, ali da su im primanja zamrznuta, nisu dovoljno plaćeni i stalno postoji manjak zaposlenih, piše list.

– Kada je došao virus korona svi oni su radili prekovremeno i sada je trenutak da im se plati kako treba i time osiguraju radna mjesta za budućnost zdravstvenog sistema – rekao je Korbin.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj