RASTE NERVOZA: Demonstracije migranata na Lezbosu, policija reagirala suzavcem

Grčka policija ispalila je u petak suzavac na bijesne migrante koji su nakon požara u najvećem evropskom izbjegličkom logoru ostali bez krova nad glavom i koji traže da im se dozvoli da napuste otok Lezbos na kojem su vlasti počele za njih graditi novi prihvatni centar, prenosi Hina.

8718187

Više od 12.000 ljudi, većinom iz Afrike i Afganistana, nema krov nad glavom od kada je prošle sedmice požar uništio pretrpani izbjeglički logor Moria.

Migranti su se okupili i počeli demonstrirati nakon što su buldožeri očistili površinu na kojoj će niknuti novi izbjeglički centar. Uz povike “sloboda” i “Ne logor” nosili su i transparente na kojima je pisalo “Nećemo više u pakao Morie” i “Čujete li nas, gospođo Merkel”.

Okršaj policije i migranata je kratko trajao, a dužnosnici su poručili da će osigurati primjeren smještaj i higijenske uvjete kako bi spriječili humanitarnu katastrofu.

“Od danas će azilanti početi pristizati u šatore i u sigurne uvjete boravka”, kazao je ministar za migracije Notis Mitarachi.

Na ulazu u novi kamp će se provoditi testiranja na COVID-19, a zdravstvene vlasti i dalje pokušavaju naći 35 migranata koji su bili pozitivni na tu bolest, ali im se izgubio svaki trag.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj