FINANSIJSKA KATASTROFA! Prihodi Irana od nafte pali sa 120 na 20 milijardi dolara

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio da su prihodi od nafte u njegovoj zemlji pali sa 120 na 20 milijardi dolara u posljednjih osam godina.

IRAN OPTUŽIO 'EKSTREMNE POJEDINCE' U AMERIČKOJ VLADI DA PROVODE OPASNU  POLITIKU: 'Sabotaža tankera je osmišljena kako bi izazvala napetosti u  regiji' - GlobalCir

Kako navodi iranska novinska agencija IRNA, Rouhani je u obraćanju na ceremoniji u Teheranu kazao da se njegova zemlja suočava s oštrim sankcijama.

Suočeni smo s ekonomskim sankcijama koje se rijetko viđaju u svjetskoj historiji. Iako je naš prihod od nafte 2011. godine iznosio 120 milijardi dolara, prošle godine je pao na oko 20 milijardi dolara. Ovo jasno pokazuje u koliko teškoj situaciji se nalazi naše društvo – rekao je iranski predsjednik, prenosi Anadolija.

Poručio je također da je potrebno posvetiti se domaćoj proizvodnji.

Američko-iranski odnosi pogoršani su nakon što je američki predsjednik Donald Tramp donio odluku o povlačenju SAD-a iz međunarodnog Sporazuma o iranskom nuklearnom programu i obnovio sankcije Teheranu.

Tenzije u američko-iranskim odnosima eskalirale su januarskim američkim zračnim napadom u kojem je u Bagdadu ubijen iranski general Qassem Soleimani. Iran je odgovorio raketnim napadima na dvije američke baze u Iraku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj