GLAVNI OPOZICIONAR U BOLNICI! U Rusiji se održavaju izbori, traju 3 dana, neka birališta su na otvorenom

 Rusi danas glasaju na regionalnim izborima zasjenjenim trovanjem opozicionog čelnika Alekseja Navalnog i ekonomskom krizom pojačanom epidemijom koronavirusa te velikim protestma u nekim dijelovima zemlje.

Russians head to regional polls in shadow of opposition leader Navalny's  poisoning

Rusi u 41 regiji glasaju među ostalim i za guvernere i skupštine, kao i za četiri člana nacionalnog parlamenta.

Na izbore, koji se odvijaju godinu dana uoči parlamentarnih izbora, gleda se kao na ključni test izborne mašinerije Kremlja i tinjajućeg nezadovoljstva javnosti zbog pada prihoda i ekonomskih problema.

Trovanje Navaljnog moglo bi imati utjecaja na birače

Tatjana Stanovaja, voditeljica analitičke tvrtke R.Politik, kaže da će rezultati izbora pomoći Kremlju da utvrdi treba li reformirati nepopularnu vladajuću stranku Ujedinjenu Rusiju i treba li održati parlamentarne izbore kako je planirano.

Trovanje Navaljnog moglo bi imati utjecaja na birače i izazvati kontradiktorne učinke, kaže Stanovaja za AFP.

U uvjetima poljuljane popularnosti Ujedinjene Rusije bliske predsjedniku Vladimiru Putinu, izbori su se prvi put protegnuli na tri dana, a neka birališta su na otvorenom, pa se postavilo pitanje mogućnosti manipulacija. Prvi su birači izašli na birališta već u petak, no nedjelja je glavni izborni dan.

Kontroverzno trodnevno izjašnjavanje prvi put je provedeno ovog ljeta kada su se birači izjašnjavali o ustavnim amandmanima koji su omogućili Putinu da ostane na vlasti do 2036.

Službeno objašnjenje produljenja izbora su mjere borbe protiv koronavirusa.

Opozicija je pozvala Ruse da glasaju za kandidate bilo koje stranke osim Ujedinjene Rusije

Istraživanje javnog mišljenja koje je u kolovozu provela najveća ruska neovisna tvrtka Levada Centre pokazalo je da bi više od četvrtine Rusa, odnosno 29 posto, sudjelovalo u protuvladinim prosvjedima kad bi bili održani u njihovoj blizini.

Opozicija je pozvala Ruse da glasaju za kandidate bilo koje stranke osim Ujedinjene Rusije i da ne rasipaju glasove, već ih daju najsnažnijem protivničkom kandidatu.

Ujedinjena Rusija dominira i nacionalnim parlamentom i mnogih regionalnim upravama.

Bilo koji kandidat – komunist, član Liberalno demokratske stranke, član stranke Samo Rusija, bio bi bolji od Ujedinjene Rusije, poručio je u petak tim Alekseja Navaljnog smjerajući na četiri najjače ruske stranke.

“Bilo ko od njih bolje će vas predstavljati od lopovskog dužnosnika koji 20 godina sjedi pod Putinovim portretom i pojavljuje se pred vama svakih pet godina kako bi bio ponovno izabran”, poručio je tim.

Putin nije član nijedne stranke i stoga se može distancirati od nepopularnih mjera koje njegovi poslušnici donose.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj