GRČKA JAČA ORUŽANE SNAGE: Kupuje nove borbene avione, torpeda, fregate…

Grčki premijer Kirijakos Micotakis u subotu je objavio da Grčka želi ojačati svoj odbranu, u vrijeme rasta napetosti s Turskom zbog aktivnosti na istočnom Mediteranu.

Add Greece to the list of countries pressing for more US troops - News -  Stripes

Atina planira kupiti osamnaest francuskih borbenih aviona ‘Rafale’, najavio je grčki čelnik tijekom televizijskog obraćanja.

Došlo je vrijeme da ojačamo naše oružane snage. Radi se o važnom programu koji će stvoriti nacionalni štit”, rekao je grčki čelnik u lučkom gradu Solunu, dodavši kako će to stvoriti hiljade novih radnih mjesta, prenosi agencija France Presse.

Grčka planira nabaviti četiri nove i nadograditi četiri postojeće fregate. Povećat će se i broj vojnika za njih 15.000, kao i zaliha protuzračnih raketa, torpeda i drugog streljiva.

Grčka i Kipar mjesecima se spore s Turskom oko dijelova istočnog Mediterana za koje sve tri države tvrde da polažu pravo na istraživanje i bušenje u potrazi za prirodnim plinom. Micotakis je u subotu optužio Tursku da “prijeti” grčkim granicama i da ugrožava regionalnu sigurnost.

Erdogan napao Macrona

Spor na Sredozemlju rezultirao je turskim slanjem istraživačkih brodova u sporne vode, nakon čega su svoja plovila na ta područja poslali i saveznici iz Europske unije, a Ankara i Atina provodile vojne manevre.

Turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan u subotu je napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog kritika koje mu je uputio.

Nemojte se igrati s turskim narodom, ne igrajte se s Turskom”, rekao je Erdogan u Istanbulu, upozorivši francuskog čelnika da “nije slušao” upozorenja.

Gospodine Macron, imat ćeš ti još puno muka sa mnom. Ti ne znaš historiju. Ne znaš ni historiju Francuske. Zato, ne bavi se turskim narodom i ne bavi se Turskom. Ne možete nam vi držati predavanja o ljudskosti“, kazao je turski predsjednik.

Poručio je, također, Grčkoj i njenim vlastima da čine grešku u vezi s dešavanjima u istočnom Mediteranu. “Postupate pogrešno. Ne idite tim putem, ostat ćete potpuno sami“, dodao je Erdogan.

Macron je ranije ove sedmice objavio da Turska, jedna od vojno najsnažnijih članica NATO saveza, više “nije partner” na Mediteranu zbog svojih teritorijalnih pretenzija i istraživanja plina u vodama koje pripadaju Grčkoj i Cipru.

Macron je to rekao tokom neformalnog sastanka na vrhu s južnim članicama EU-a koje su Tursku upozorile da ne poduzimaju “jednostrane aktivnosti” na Sredozemlju.

Turski istraživački brod Oruc Reis i dalje se nalazi u blizini kiparske obale, no u subotu bi trebao napustiti to područje.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj