ISTIČE PRIJELAZNI PERIOD BREXIT-a! Johnson optužio EU da želi granicu na moru, Irska tvrdi da to nije tačno!

U trenutku kada pregovori o odnosima nakon Brexita postaju sve užareniji, Irska je danas odbacila tvrdnju britanskog premijera Borisa Johnsona da EU prijeti stvaranjem novih trgovinskih prepreka između Velike Britanije i Sjeverne Irske.

To naprosto nije slučaj. Bilo kakva sugestija da će se stvoriti nova granica jednostavno nije tačna“, kazala je irska ministrica pravosuđa Helen McEtnee.

TrgovinskA granicu na Irskom moru?

Johnson je optužio je Europsku uniju da želi uvesti trgovinsku granicu na Irskom moru i blokirati trgovinu prehrambenim proizvodima između Britanije i Sjeverne Irske ako se ne prihvate uvjeti EU za buduće odnose dvije strane.

Johnsonova vlada je najavila da planira prekršiti svoje međunarodne obveze u dijelu sporazuma o izlasku iz Europske unije potpisanom u januaru objasnivši svoju namjeru potrebom za novim zakonom koji će štititi slobodu trgovine između četiri konstitutivna dijela Ujedinjenog Kraljevstva –  Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

Sporazum jamči integritet Sjeverne Irske

Irska ministrica objašnjava da su odredbe za Sjevernu Irsku i Britaniju u sporazumu o povlačenju iz EU prihvatile obje strane kako bi se nakon Brexita zajamčila poštena konkurencija te kako bi bile u skladu s mirovnim sporazumom iz 1998.

Sporazum također jamči integritet Sjeverne Irske kao dijela Ujedinjenog Kraljevstva“, kazala je McEtnee, dodavši da ne vidi nikakvu ponovnu uspostavu granica.

Opasnost za mir

Britanski premijer je u subotnjem Daily Telegraphu napisao da se posljednjih tjedana “zabrinuo” da EU možda nije dobro shvatila uvjete sporazuma o Brexitu koji uključuje protokol za Sjevernu Irsku napravljen kako bi se izbjegla tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Sada čujemo da će EU, ako ne pristanemo na njene uvjete, iskoristiti ekstremno tumačenje protokola za Sjevernu Irsku kako bi uvela punu trgovinsku granicu duž Irskog mora“, napisao je Johnson u britanskom listu.

Rečeno nam je da EU neće uvesti carine samo na robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku, nego da bi mogla i zaustaviti transport prehrambenih proizvoda između Velike Britanije i Sjeverne Irske.

On je ocijenio da stajalište EU predstavlja opasnost i po Ujedinjeno Kraljevstvo i po mir u Sjevernoj Irskoj, gdje je Sporazumom na Veliki petak iz 1998. najvećim dijelom okončano tri desetljeća sukoba između tamošnjih protestanata i katolika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj