SNAŽAN UDARAC KINESKOM LOBIJU: Trampov čovjek izabran za šefa glavne financijske institucije Latinske Amerike

Kandidat američkog predsjednika Donalda Trampa za vođenje glavne financijske institucije Latinske Amerike izabran je za predsjednika Međuameričke razvojne banke (IDB) u subotu te je tako postao prvi američki državljanin koji je u 61-godišnjoj historiji banke dospio na njezino čelo. 

Trump's nominee wins presidency of Inter-American Development Bank |  Financial Times

Mauricio Claver-Carone, Trampov viši savjetnik za Latinsku Ameriku, rekao je guvernerima banke da će se “strastveno zalagati” za banku, njezino osoblje i regiju. Funkciju bi trebao preuzeti 1. oktobra te je rekao da će služiti samo jedan petogodišnji mandat.

Trampovu odluku da nominira američkog državljanina da vodi IDB kritizirale su neke latinoameričke zemlje, razvojne grupe te Europska unija, no Claver-Carone dobio je podršku većine zemalja u regiji. 

Argentina, Meksiko, Čile i Kostarika – zabrinute za dugoročne posljedice odluke – prvobitno su tražile odgodu glasanja, no nisu dobile dovoljnu podršku.

Ova pobjeda je za Latinsku Ameriku i Karibe. Želim zahvaliti svim partnerima u regiji za održavanje integriteta ovog izbornog procesa i dijeljenje zajedničke vizije snažnije banke“, izjavio je nakon izbora Claver-Carone. 

IDB su predvodili Latinoamerikanci od njezinog osnutka 1959. godine, dok je Svjetsku banku oduvijek vodio američki državljanin. Kritičari kažu da izbor Clavera-Caronea na mjesto čelnika Banke, kao i njegovo obećanje da će za drugopozicioniranog čovjeka imenovati Latinoamerikanca, predstavlja presedan. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj