UPRKOS VALU PRIZNANJA: Hiljade Izraelaca protestirale pred Netanyahuovom rezidencijom!

Hiljade Izraelaca protestirale su ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanyahua u centralnom Jerusalemu kasno sinoć, zahtijevajući da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju i lošeg odgovora na pandemiju korona virusa.

Israelis protest corruption in Netanyahu′s government for fourth week |  News | DW | 23.12.2017

U vrijeme kada se u Izraelu bilježi rekordan broj novozaraženih svakog dana očekuje se da se u toj zemlji uvedu oštre mjere izolacije ove sedmice pred jevrejsku Novu godinu, prenosi Beta.

Subotnje demonstracije su izbile dan nakon što je Izrael objavio sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Bahreinom, drugom arapskom zemljom Zaljeva s kojom je normalizirao odnose za manje od mjesec dana. Objava o tome imala je malo utjecaja na hiljade demonstranata koji se okupljaju ispred Netanyahuove rezidencije tokom čitavog ljeta jednom sedmično.

Sinoćnje demonstracije održane su 12. sedmicu zaredom, navode izraelski mediji.

Demonstracije protiv Netanyahua zbog korupcije su se proširile i pridružili su im se demonstranti, između ostalih vlasnici restorana i sala za proslave, koji protestiraju zbog njegovog lošeg odgovora na zdravstvenu krizu i ekonomske posljedice te krize.

Rast nezaposlenosti i novo zatvaranje

Kasno sinoć policija je pritvorila nekoliko demonstranata.

Mnogi radnici i poslodavci strahuju da će ponovno zatvaranje firmi imati razorne posljedice. Među demonstrantima ima puno nezaposlenih.

Prošle sedmice je Netanyahu najavio policijski sat u 40 gradova koji su jako pogođeni zarazom ali je odustao od najavljenih preporuka o potpunoj izolaciji zbog protivljenja religioznih političara.

On je optužen za prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih u nizu skandala zbog primanja skupih poklon i pružanja usluga bogatim saradnicima.

Izraelski lider poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje policiju, tužioce i medije da kuju zavjeru protiv njega, a demonstrante označava ljevičarima i anarhistima.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj