MERKELOVA KRITIKOVALA PONAŠANJE AUSTRIJSKOG KANCELARA! Uloga Austrije nije dobra: “Ne Samitu EU zahtijevaju ‘rabat’, a onda se drže po strani kod raspodjele izbjeglica”

Njemačka kancelarka Angela Merkel, na internoj sjednici vlade, kritikovala je prije svega ponašanje austrijskog kancelara Sebastijana Kurza u vezi s izbjegličkim kampom Moria.

Merkel und Kurz wollen härter gegen illegale Migration vorgehen

Odnos Njemačke i Austrije, prema pisanju njemačkih medija, sve je zategnutiji, a aktuelno pitanje razdora, oko kojeg je i u prošlosti postojalo neslaganje je tema migracije.

Prema pisanju “Bilda”, Merkelova je iznijela jasne riječi o kursu kancelara Kurza, koji je za vikend još jednom potvrdio svoju politiku da neće primiti nijedno dijete, nijednu osobu iz kampa Moria. Uloga koju Austrija zauzima u Evropi, prema Merkelovoj, nije dobra.

Ne može se na Samitu EU zahtijevati “rabat”, a onda se držati po strani kod raspodjele izbjeglica, poručila je ona.

Kurz je još za vikend jasno poručio da bi prijem izbjeglica iz kampa Moria bio “pogrešan signal” i da iz principa odbija učešće u tome.

Njemačka razmatra prihvatanje hiljada izbjeglica iz uništenog kampa “Morija” na grčkom ostrvu Lezbos uz nadu da će EU obnoviti kamp i upravljati njime, piše danas list “Bild”.

Federalne vlasti u Berlinu suočene su sa sve snažnijim pozivima regionalnih i lokalnih političara da im dozvole da prime ljude iz kampa koji je izgorio do temelja prošle sedmice.

Vladini zvaničnici, koje predvodi ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, oklijevaju da jednostrano preduzmu ovakav korak i navode da je potrebno usvojiti evropski sporazum o prihvatanju više od 12.000 ljudi širom EU.

“Bild” piše, pozivajući se na izvore iz EU, da ja kancelarka Angela Merkel naklonjena ideji o prihvatanju dodatnog broja izbjeglica.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj