ČAMPARINA OSTAVKA JE NEOPOZIVA I BIT ĆE PRIHVAĆENA! Izetbegović: Teško da će on ostati u SDA nakon ovakvih formulacija!

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) je na danas održanoj sjednici raspravljao o predizbornim aktivnostima, sloganu te stranke, te o neradu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i zakašnjelim odlukama te institucije vlasti.

bakir-izetbegovi-123.jpg

Kazao je to nakon sjednice predsjednik SDA Bakir Izetbegović, naglasivši u tom kontekstu potrebu da se, kako je kazao, Ministarstvo civilnih poslova BiH konačno pokrene. Potvrdio je Izetbegović i da je razgovarano o ostavci Aljoše Čampare na mjesto u Predsjedništvu SDA.

Čampara je dao nepozivu ostavku. Nju će da prihvati Glavni odbor jer on ga je imenovao. Ostalo, šta će se dalje dešavati sa Čamparom ne znam i ne mogu da predvidim. SDA mu je dala šansu, priliku, podršku. Kako će on da uzvrati, vidjet ćemo. O tome će se dalje baviti Kantonalni odbor SDA Sarajevo – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o Čamparinim optužbama na račun korupcije i nepotizma u stranci, Izetbegović je izjavio da to nisu pravi razlozi zbog kojih on eventualno napušta SDA.

Čuo sam se ja sa Čamparom ovih dana, obavio razgovor sa njim prije ovih njegovih odluka. Znam ja razloge za njegovu odluku, ali ne bih o njima. Do sada smo imali pet ili šest puta ljude koji odlaze iz SDA i onda redovno se nađu neka nezadovoljstva, demokratijom ili nedemokratijom u SDA, putem kojim ona ide. Onda izađemo na izbore i SDA dobije svojih 310.000 glasova. Čampara može donijeti svoje odluke, ali možemo vidjeti gdje su njegovi prethodnici, kako su oni prošli, koliko su dobili glasova, gdje su, kud su i gdje je SDA – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o eventualnom ostanku Čampare u stranci, predsjednik SDA je kazao da misli da će “poslije ovakvih formulacija teško ostati u SDA, pošto je sam sebe diskvalificirao, istrčao s tim i rekao šta je imao”.

a pitanje novinara da li formirana komisija u vezi afere Asim i da li je dostavljen izvještaj Predsjedništvu BiH, Izetbegović je prokomentarisao da je dio odrađen. 

– To je bila žalba Efendića, koju smo mi razmotrili. Dio odluka će biti donesen nakon što Softić, Zvizdić preporuče još dio odluka. Važno nam je grupisanje u Srebrenici i Mostaru da bi pobjedili – kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li se Bakir Izetbegović osjeća odgovornim jer članovi napuštaju stranku odgovorio je:

SDA nije savršena, ali jako dobra demokratska stranka u kojoj može svako da govori i da ne snosi posebne posljedice. Donese svoje odluke i govore što misle. Najjača je stranka u BiH. Bit će afera, bit će korupcije, toga ima gdje god ima vlasti. Rješavat će se te stvari. Bit će odstranjeni oni koji prave probleme. Gospodin Sarajlić je ugasio vlastitu karijeru, a tamo gdje je izabran od strane naroda neće ga stranka odstraniti. On je dva puta teško ranjavan braneći svoj narod – kazao je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj