CEREMONIJA U BIJELOJ KUĆI: Izrael danas potpisuje sporazum sa UAE i Bahreinom

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein potpisaće danas na ceremoniji u Bijeloj kući sporazum o uspostavljanju odnosa sa Izraelom.

Ovo će biti prvi sporazum o uspostavljanju odnosa između arapskih zemalja i jevrejske države u posljednjih više od 25 godina, prenijela je agencija DPA.

Dvije zemlje iz regiona Persijskog zaliva pridružiće se Egiptu i Jordanu kao članice Arapske lige koje će normalizivati veze sa Izraelom, što je predsjednik SAD Donald Tramp pozdravio kao pobjedu svoje administracije.

Izrael je pristao da ne izvrši aneksiju Zapadne obale u okviru dogovora.

Palestinsko rukovodstvo, koje nije dio sporazuma, kritikovalo je dogovore o normalizaciji odnosa, koji su uslijedili iako nema ozbiljnog mirovnog procesa.

Ceremonija potpisivanja sporazuma biće održana u popodnevnim časovima po evropskom vremenu, a prisustvovaće joj izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina Abdulah bin Zajed El Nahjan i Abdulatif bin Rašid El Zajani.

Bahrein je saopštio da je ovaj sporazum “deklaracija koja podržava mir”. Izrael je opisao dogovore sa ovim zemljama kao mirovne sporazume iako nikada nije formalano bio u ratu sa Emiratima i Bahreinom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj