DOK SE U WASHINGTONU POTPISIVAO SPORAZUM UAE-a, BAHREINA I IZRAELA, A U PRIŠTINI ČITALO NETANYAHUOVO PISMO KOSOVSKOM NARODU! U Banjoj Luci, na jevrejsku Novu godinu, bh. entitet RS i Srbija obilježili ‘Dan srpskog jedinstva’ u znak sjećanja na probijanje ‘Solunskog fronta’

Na platou ispred ‘Hrama Hrista Spasitelja’ u Banjoj Luci održana je svečana akademija “Pohvala srpskom narodu – dan kada je probijen Solunski front”, povodom obilježavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji su ustanovili zvaničnici Srbije i bh. entiteta Republike Srpske.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U programu su učestvovali glumci iz Banje Luke i Beograda koji su govorili tekst iz drame “Solunci govore” nedavno preminulog novinara i publiciste Antonija Đurića, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar MUP-a RS-a i Gradski tamburaški orkestar Banja Luka.

‘Srpski nacionalni i državni interes’

“Ovo je jedinstven dan, kada smo se okupili u našem srpskom jeidnstvu i našoj slobodi. Drago mi je što sam pripadao grupi ljudi koji su odlučili da obilježavamo ovaj dan”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da se obilježava Dan srpskog jedinstva.

“Ključna riječ za srpski narod kroz historiju je sloboda. Tu slobodu smo shvatali kao slobodu za druge, ne samo za sebe. Mislim da ovaj dan koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes. Naše jedinstvo je potrebno i danas. Mi smo jedinstven srpski narod na oviom prostorima”, poručio je Dodik.

Vučić: Boriti se političkim sredstvima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se srpski narod političkim sredstvima mora boriti za slobodu.

“Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Danas slavimo proboj Solunskog fronta. A među tim borcima bilo je više od 10 odsto dobrovoljaca iz Hercegovine, Krajine, Like, Dalmacije. Zato je veoma važno kada se suočavamo sa velikim izazovima, bez obzira na naše ekonomske uspehe, moramo da budemo jedinstveni. Da budemo pametni i da političkim sredstvima se borimo za slobodu srpskog naroda”, istakao je Vučić koji se video linkom obratio na Akademiji “Pohvala srpskom narodu” u Banjaluci.

Vučić je čestitao praznik srpskom narodu u entiteta RS, Srbiji i svim Srbima na svijetu.

“Možemo da osiguramo budućnost naše djece. Čestitam narodu Srpske, Srbije, i svim Srbima svijeta ovaj praznik, uz našu lijepu zastavu”, istakao je on.

Cvijanović: ‘Niko nam je nije poklanjao, krv smo lili za nju’

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće simbol zajedništva Republike Srpske i Srbije, rekla je na Svečanoj akademiji “Pohvala srpskom narodu” u Banjaluci predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

“Naša namjera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Srpskoj, već u svim krajevima gdje živi naš narod”, istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da današnji datum nije odabran slučajno.

“Solunski front nije bila obična bitka, već bitka za opstanak srpskog naroda”, izjavila je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da je istorija pokazala da je borba za slobodu uvijek tražla veliku žrtvu.

“Niko nam je nije poklanjao, krv smo lili za nju. Najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima, već na političkoj sceni. Zato treba da imamo stabilno okruženje. Za Srpsku, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima. U Srpskoj nema nijedne zajednice u kojoj nije nešto izgrađeno od Srbije, i na to smo ponosni. Ovaj praznik je dokaz da imamo zajedničku prošlost, zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost”, poručila je Cvijanović.

Ministar odbrane Srbije i ruski ambasador na svečanosti

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 102 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, izaslanik predsjednika Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri u Vladi Srpske.

Takođe, prisustvovali su i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, predstavnici političkih partija vlasti i opozicije.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj