NEMAMO PRAVO NA GREŠKU! Glavnokomandujući američkog nuklearnog arsenala: “Povećanje kineskih nuklearnih zaliha sljedeće na listi planova Pekinga”

Glavnokomandujući američkog nuklearnog arsenala, admiral Čarls Ričard, upozorio je da je povećanje kineskih nuklearnih zaliha “sljedeće” na listi planova Pekinga, prenosi Glas Amerike (VOA).

Obraćajući se novinarima u Pentagonu, šef Strateške komande SAD rekao je da dok SAD nemaju prostora za grešku u započinjanju dokapitalizacije svojih nuklearnih snaga, Kina ima dokazane rezultate u izgradnji svoje vojske.

On je naveo primjer kako je Peking izgradio više od 250 brodova za novoosnovanu obalnu stražu te zemlje samo u posljednjih sedam godina.

“Kada se Kina odluči za nešto, imaju vrlo impresivnu sposobnost da to ostvare … Njihove strategijske snage su sljedeće na spisku … i pokušavam da nas pripremim za prijetnju sa kojom ćemo se suočiti, ne onakvu kakvu imamo danas”, rekao je admiral.

SAD mogu da izvedu nuklearne udare sa mora, iz vazduha i sa kopna iz podmornica, aviona i preko interkontinentalnih balističkih raketa, što je sposobnost koja se često naziva nuklearnom trijadom.

Ranije ovog mjeseca, u izvještaju Pentagona izražena je povećana zabrinutost zbog kineske težnje za svojom nuklearnom trijadom, uz istovremeno predviđanje da će Peking “bar udvostručiti” zalihe nuklearnih bojevih glava tokom sljedeće decenije.

Kako navodi VOA, odgovora kineske vlade nije bilo.

Prema godišnjem izvještaju “Kineska vojna snaga”, koji je Pentagon podnio Kongresu i koji je objavljen 1. septembra, u posljednjih 15 godina kineska mornarica izgradila je 12 nuklearnih podmornica, od kojih šest obezbjeđuju Kini prvo “kredibilno, na moru bazirano nuklearno odvraćanje”.

Ali, sredinom 2020-ih, vjerovatno će izgraditi novu podmornicu za nuklearni napad sa navođenim raketama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj