STATE DEPARTMENT OBJAVIO TRAMPOVU PORUKU: ‘Vučić i Hoti učinili Balkan i svijet sigurnijim’

Američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji učiniti Srbiju, Kosovo, Balkan i svijet sigurnijim i naglasio da je za takav korak bila potrebna izuzetna hrabrost lidera, objavio je State Department na svom Instagram profilu.

Srbija i Kosovo potpisali sporazum u Washingtonu! - GlobalCir

U objavi se podsjeća na riječi predsjednika Trumpa povodom postizanja sporazuma u Washingtonu 4. septembra: “Ovo je stvarno historijski dan…Srbija i Kosovo obavezali su se na ekonomsku saradnju.”

Trump je, navodi se, naglasio da je “bila je potrebna izuzetna hrabrost” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdullaha Hotija da krenu na ove razgovore i dođu u Washington kako bi finalizirali ove obaveze.

“Učinivši to, oni su svoje zemlje, Balkan i svijet učinili sigurnijim”, poručio je Tramp.

Sporazum koji su u Bijeloj kući, s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti ne uključuje međusobno priznanje.

Na dvije strane, u 16 tačaka, predstavnici Srbije i Kosova obavezali su se na normalizaciju ekonomskih odnosa.

Srbija se složila da premjesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, a, kako je rekao Tramp, “Kosovo i Izrael dogovorili su da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze”.

(Global CIR/Agencije9

Komentiraj