AMERIČKA VLADA OPTIMISTIČNA! Distribucija vakcine bit će odmah nakon odobrenja, radimo na tome da bude besplatna!

Američka vlada u srijedu je objavila da će početi s distribucijom vakcine za COVID-19 unutar jednog dana nakon dobivanja dozvole te da planira mogućnost da ograničen broj doza bude dostupan već krajem ove godine.

PREDSJEDNIK TRAMP OŠTRO NA TWITTERU: "Dr. Deborah Birx nasjela je na mamac  lude Nancy Pelosi, smeta im odličan posao koji radimo u borbi protiv  kineskog virusa" - GlobalCir

Dužnosnici ministarstva zdravstva i obrane u srijedu su se videovezom obratili novinarima, a potom objavili dokumente o planu distribucije koje će poslati saveznim državama i lokalnim zdravstvenim dužnosnicima, navodi Reuters, prenosi Hina.

Vlada će saveznim državama dodijeliti vakcine na temelju preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, vezano za posebno ugrožene skupine. Očekuje se da će u njih biti uključeni i zdravstveni radnici.

U tom dokumentu piše i kako će “ograničen broj doza vakcine za COVID-19 biti dostupan početkom novembra 2020. ako ga Agencija za hranu i lijekove do tada odobri”, a da će se zaliha značajno povećati iduće godine.

Dužnosnici su poručili i da rade na tome da vakcina bude besplatna za pacijente.

Američki predsjednik Donald Tramp također je ranije rekao da bi SAD mogao imati vakcinu za tri ili četiri sedmice, dok neki američki javnozdravstveni dužnosnici apeliraju na oprez zbog ubrzanog postupka.

Trump je, govoreći za ABC, branio svoju ulogu u odgovoru na korona virus te je kazao da će vakcina biti spremna za distribuciju do predsjedničkih izbora 3. novembra. “Vrlo smo blizu dobijanja vakcine”, rekao je, prenosi Hina.

“Ako želite znati istinu, prethodnoj administraciji trebale bi možda godine da razviju vakcinu zbog Agencije za lijekove (FDA) i svih odobrenja. Mi dobijamo vakcinu za nekoliko sedmica… Moglo bi biti tri sedmice, četiri sedmice”, kazao je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj