AMFILOHIJE DIJELI VLAST ‘NA KAŠIKU’! Abazović priznao da se SPC pita: ‘Krivokapić mi je prihvatljiv za premijera’

Iako je nosilac liste koalicije Crno na bijelo i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, govorio u više navrata da su oni ‘game changeri’, sinoć je na Javnom servisu priznao da mu je prihvatljivo da novi premijer bude nosilac liste Za budućnost Crne Gore, Zdravko Krivokapić, koga je u politiku, kako javnost zna, uvela Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, odnosno Amfilohije Radović.

na-ka-iku

“Mi imamo Glavni odbor partije u petak pa ćemo tu donijeti neke važne odluke, ali meni lično prihvatljiv je profesor Krivokapić za novog premijera,” istakao je Abazović gostujući sinoć na Javnom servisu.

Ovim je Abazović ne samo potvrdio da se SPC pita, već i da je ustuknuo pred naletom funkcionera Demokratskog fronta, koji danima poručuju da će mandatar biti iz redova koalicije koju oni predvode, jer ta koalicija ima najviše mandata i pripada im ta pozicija.

No, ‘game changer‘ Abazović, kako sebe naziva, sinoć je kazao još jednu stvar koja je odjeknula u javnosti, a to je priznanje da ima istine u tome da Berlin, Vašington i London insistiraju na tome da u novoj vladi ne bude radikalnih političara, ali da nema uslovljavanja.

“Ima istine u tome, ali nema nikakvog uslovljavanja. Temeljni princip i važna karika pobjede na izborima je to što je URA još 11. jula izašla sa informacijom da će naredna vlada biti ekspertska. Mislim da je to dobar politički pristup koji je relaksirao međunarodnu zajednicu. To ne znači da među političarima nema stručnjaka u određenim oblastima. To njih svakako ne eliminiše. Važno je da nemamo osobe koje na bilo koji način izazivaju neku negativnu emociju”, ispričao je sinoć Abazović.

Ukoliko je ovo tačno, to znači da Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Marko Milačić ne mogu računati da mogu doći na čelne pozicije resora koje su pikirali, kao što su ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, ANB…

Ko čita dobro između redova, i to pominjanje negativne emocije je jasna poruka.

Slušajući Abazovića, jedna se teza konstatno provlačila – nije bitno kakvi su čiji ciljevi, ni u čije srce ulaziti neće, ali je važno da je smijenjena vlast. Jer, kako to zvuči, možda će nova vlada trajati, možda neće, možda će imati rezultata, možda neće, ali je samo jedno bitno, vlast je promijenjena, a to je, kako kaže ‘game changer, historija sama po sebi.

Odgovarajući na pitanje o ulasku u koaliciju sa onima koji podržavaju ratne osuđenike i vode veliko-srpsku politiku, Abazović je rekao da ima legitimitet da govori u ime svoje liste.

“Ne znam da li su se promijenili”, rekao je Abazović o ljudima sa kojima uskoro sastavlja vladu, a o kojima je 2017. godine govorio da nijesu njegova družina. Iste one godine kada je Duška Markovića pozivao da DPS preuzme vlast u Ulcinju.

Na pitanje kako misli da vodi proevropsku Crnu Goru sa prosrpski orijentisanim koalicionim partnerima, Abazović je rekao da imaju dva sporazuma koji su veliki iskoraci.

Abazović nije kazao da prvi sporazum koji su potpisali nosilac liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić, Mir je naša nacija Aleksa Bečić,  i on ispred koalicije Crno na bijelo, koji nazivaju istorijskim, jeste samo slovo na papiru i to ono kojim se priznaje da je Crna Gora država sa zastavom, himnom, spoljnom politikom, sve ono što su Ustavne norme jedne suverene zemlje. To je, prostim jezikom, kao da potpišete sporazum kojim potvrđujete da je vaše ime i prezime ono koje je upisano u vašoj ličnoj karti.

Svima je jasno da je potpisani sporazum politički, ali da nije pravno obavezujući. Priznao je sinoć Abazović da ima radikalnih segmenata u određenim strukturama sa kojima će formirati vladu.

Na kraju je kazao i da sebe više vidi u parlamentu nego na nekoj poziciji u vladi, što su mnogi prokomentarisali kao njegov bijeg od direktne odgovornosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj