BIDEN POTKOPAVA POVJERENJE U AMERIČKU VAKCINU: ‘Vjerujem naučnicima, ne Trampu’

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden odbacio je u srijedu optužbe predsjednika Donalda Trampa o tome da širi strah vezano uz sigurnost cjepiva protiv koronavirusa, pozvavši Trampa da se prikloni naučnicima i ne požuruje njihov rezultat. 

Biden: Normalizacija odnosa Kosova i Izraela je pozitivan korak! - GlobalCir

Budimo jasni: vjerujem u cjepivo, vjerujem naučnicima, no ne vjerujem Donaldu Trampu“, kazao je Biden dodavši da “mu ovog trenutka ne može vjerovati ni američki narod”.

Biden je upozorio protiv pokušaja požurivanja da se iziđe u javnost s nedovršenim cjepivom uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

Tramp je optužio svog demokratskog protukandidata na izborima da potiče sumnje među Amerikancima oko efikasnosti vakcine.

Obraćajući se javnosti iz svog doma u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delawareu, Biden je istaknuo kako cjepivo treba biti odobreno samo uz poštivanje strogih sigurnosnih standarda.

Naučna otkrića ne gledaju na kalendar jednako kao ni virus. Posebno nemaju veze s izbornim ciklusima. Njihov tajming, odobrenje i distribucija nikada ne smiju biti određeni političkim razlozima“, kazao je Biden.

Ranije je republikanski zastupnik, liječnik i Trampov pobornik Brad Wenstrup odbacio zabrinutost s tim u vezi navodeći da će Uprava za hranu i lijekove osigurati da cjepivo bude sigurno. “Vjerujemo da FDA neće odobriti nešto što nije sigurno i učinkovito”, rekao je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj