BIDEN POZVAO JOHNSONA DA POŠTUJE SJEVERNOIRSKI MIROVNI SPORAZUM! “Ne možemo dopustiti da Sporazum na Veliki petak koji je donio mir Sjevernoj Irskoj bude žrtva Brexita”

Američki demokratski predsjednički kandidat Joe Biden upozorio je Veliku Britaniju da mora poštovati sjevernoirski mirovni sporazum jer u protivnom neće biti trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Državama. 

UK finds Biden presidency "unsettling," says New York Times

Ne možemo dopustiti da Sporazum na Veliki petak koji je donio mir Sjevernoj Irskoj bude žrtva Brexita“, tvitao je Biden. 

“Bilo kakav trgovinski sporazum SAD-a i Velike Britanije bit će moguć uz poštovanje Sporazuma na Veliki petak i sprječavanje povratka tvrdoj granici. Tačka.”

Premijer Boris Johnson predstavio je prijedlog zakona prošle sedmice kojim će se poništiti dijelovi Brexita vezanih uz Sjevernu Irsku i optužio EU za stavljanje revolvera na stol u trgovinskim pregovorima i pokušaj izazivanja podjele u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Biden je retvitao pismo Eliota Engela, čelnika Odbora za vanjske poslove američkog Zastupničkog doma, u kojem poziva Johnsona da poštuje Sporazum na Veliki petak iz 1998. 

Pismo potpisala tri zastupnika

Engel je pozvao Johnsona da “odustane od svih zakonski spornih i nepravednih pokušaja izbacivanja protokola za Sjevernu Irsku iz sporazuma o povlačenju”. 

Također je zatražio da Johnson “osigura da pregovori o Brexitu ne potkopaju desetljeća napora za uspostavom mira u Sjevernoj Irskoj i buduće bilateralne odnose dviju zemalja”.

Engel je rekao da Kongres neće podržati sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i Velike Britanije ako Britanija ne bude ispunjavala svoje obveze prema Sjevernoj Irskoj. 

Pismo su potpisali zastupnici Richard Neal, William Keating i Peter King. 

Pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier rekao je izaslanicima 27 zemalja bloka da se Bruxelles i dalje nada da je trgovinski sporazum s Britanijom moguć. Istaknuo je da su sljedeći dani odlučujući, otkrila su tri diplomatska izvora za Reuters. 

“Barnier još uvijek vjeruje da je dogovor moguć iako su sljedeći dani ključni”, rekao je jedan diplomat. 

Drugi diplomat je poručio da “još ima nade” za postizanje trgovinskog sporazuma. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj