DA BI SE IZBJEGLA OVISNOST O RUSIJI! Poljska: Bjelorusiji dati milijardu eura za stabiliziranje i otvoriti tržište EU!

Poljska želi da EU Bjelorusiji ponudi financijsku pomoć od barem milijardu eura za obnovu zemlju, izjavio je u četvrtak poljski premijer Mateusz Morawiecki, prenosi Hina.

Poland for EUR 1 billion European aid to Belarus | Web24 News

Bjelorusiju potresaju masovne demonstracije od kada je predsjednik Aleksandar Lukašenko 9. augusta proglasio izbornu pobjedu, dok opozicija tvrdi da su predsjednički izbori bili namješteni. Lukašeno negira optužbe te je u ponedjeljak ne samo ugušio demonstracije već je osigurao i spasonosni zajam od Rusije u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara.

Morawiecki tvrdi da je “Marshalov plan” financijske pomoći Bjelorusiji dio paketa podrške toj zemlji te da će ga predložiti na sljedećem samitu Unije 24. i 25. septembra.

“Novčani iznos bi trebao biti uistinu značajan, najmanje milijardu eura”, kazao je Morawiecki nakon razgovora s litavskim premijerom Sauliusom Skvernelisom.

Smatra da bi pomoći mogao pridonijeti i Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi se poduprla bjeloruska valuta, stabilizirala ekonomija i kako bi zemlja mogla sama posuđivati.

Morawiecki također smatra da bi EU trebao otvoriti svoja tržišta bjeloruskim tvrtkama i ublažiti vizni režim kako bjeloruska ekonomija ne bi bila tako jako ovisna o jeftinoj energiji iz Rusije.

Litva i poljski partneri iz Višegradske skupine – Mađarska, Češka i Slovačka – podržavaju spomenuti plan, kazao je Morawiecki.

Poljski dnevni list Rzeczpospolita javlja da bi predložena pomoć bila odobrena pod uslovom da Lukašenko omogući slobodne predsjedničke izbore.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj