KO SE ‘PERE’ OD KOGA? Britanski ambasador kritikovao SDP-ovu listu, Nikšić mu grubo odgovorio!

Na društvenim mrežama osvanula je lista kandidata SDP-a za područje Banja Luke za predstojeće izbore. Ništa ne bi bilo čudno da korisnici društvenih mreža nisu zamijetili imena i funkcije koje su navedene.

873x400
Nikšić i Field nakon izbora 2018. godine/Foto: Agencije

Lista izazvala reakcije

Naime uz 35 imena muškaraca i žena stoje njihova zanimanja i trenutne funkcije, ali uz imena kandidatkinja stoji i da su majke, te je navedeno i koliko djece imaju, dok uz kandidate nije navedena ta informacija. 

Korisnici društvenih mreža se pitaju zašto ne stoji uz imena kandidata da su očevi (ukoliko jesu) i koliko oni djece imaju. Zašto ta informacija stoji samo uz imena kandidatkinja, da li žene koje nemaju djece mogu biti kandidatkinje? Ili je žena samo koja rodi? I koje to veze ima sa socijaldemokratijom, pravima, ravnopravnošću bio je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Ova lista je bila neobična čak i ambasadoru Velike Britanije, Matthewu Fieldu, koji se o ovome oglasio na svom Twitter nalogu.

– Znam da će biti puno primjera drugačijeg tretmana žena tokom ovih izbora, od strane velikog broja stranaka, ali evo jednog ranog. Bilo bi mi drago vidjeti i kandidate muškarce sa navedenim detaljima o porodici – ali, zašto samo majke, upitao je Field

Nikšić odgovorio Fieldu

Ova kritika zasmetala je predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću.

– Ja sam ponosni otac kćerke i sina, te djed za sada jednog unuka. Nadam se da nisam nikoga uvrijedio ili ne daj Bože diskriminirao. 

Zašto ovo kažem?

Naime moram reći da su mi promakli statusi uvaženog ambasadora Velike Britanije, nj.e. Matthewa Fielda, o pljački na respiratorima, svjedočenjima političara o kupovini gradonačelničke pozicije u Sarajevu, odbijanju Vlade FBiH da provodi zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala iako im uredno svake godine Britanska vlada daje financijsku podršku.

Nisam zapazio ni status o Dodikovom javnom ismijavanju međunarodne zajednice, kriminalu oko nabavke poljske bolnice, HDZ-ovom insistiranju na rasističkom konceptu izbora, itd. Ipak, nije mi promakla kritika ambasadora Fielda što su u jednoj organizaciji SDP-a, pojedine kandidatkinje, pored ostalog, odlučile da sa ponosom istaknu i da su majke.

Zahvaljujem g. Fieldu što je nama u SDP-u skrenuo pažnju na ovaj ozbiljan društveni problem zbog čega sam na početku svog statusa pokušao otkloniti diskriminaciju koja je toliko nasekirala uvaženu ekselenciju ambasadora Velike Britanije, napisao je na svom Facebook profilu Nikšić.

Ovo je veoma zanimljiv razvoj događaja s obzirom na činjenicu da je SDP, zajedno sa ostalim članovima kantonalne četvorke (tada šestorke) dugo vremena bio poželjan politički faktor pojedinih ambasadora i ambasada, uključujući i onu britansku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj