IZDVAJAJU 400 MILIONA EURA ZA PROJEKT KOJI NEĆE KORISTITI?! Nakon Francuske ni Njemačka neće uzimati vakcine preko Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Njemačka se danas pridružila Francuskoj u odluci da ne kupuje potencijalnu vakcinu protiv Covida 19 putem programa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) iako podržava taj projekat.

Berlin court overturns ban on Covid-19 march expected to attract over 20,000

Izvori iz njemačke administracije navode da Berlin neće uzimati zalihe putem programa SZO “Kovaks”, već će potencijalne vakcine uzimati kroz projekat EU.

SZO je današnji datum odredila kao krajnji rok da se članice pridruže “Kovaksu”, čiji je cilj kupovina vakcina, te obezbjeđivanje njihove efikasne i poštene podjele širom svijeta.

Izvori ističu da Njemačka podržava “Kovaks” i da Evropska komisija programu daje 400 miliona eura iz budžeta za razvoj Unije, ali nije poznato da li će Berlin davati dodatna sredstva kao što planira Francuska.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je ranije da se više od 170 zemalja pridružilo tom projektu.

SZO je zatražila od administracija zemalja svijeta da se pridruže programu “Kovaks” kako bi se obezbijedilo da vakcine budu podijeljene pošteno i efikasno, te spriječilo da “vakcinaški nacionalizam” naruši napore u borbi protiv pandemije.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] biti oprezni sa ruskom vakcinom, koja pored kliničkih, sa sobom nosi i političke posljedice?! IZDVAJAJU 400 MILIONA EURA ZA PROJEKT KOJI NEĆE KORISTITI?! Nakon Francuske ni Njemačka neće uzim… IZDVAJAJU 400 MILIONA EURA ZA PROJEKT KOJI NEĆE KORISTITI?! Nakon Francuske ni […]

Komentiraj