PREDSJEDNIK TRAMP SPREMA NOVU UREDBU: Američke sankcija onome ko prekrši embargo na prodaju konvencionalnog oružja Iranu!

Američki predsjednik Donald Tramp planira izdati izvršnu naredbu koja će mu omogućiti izricanje američkih sankcija onome ko prekrši embargo na prodaju konvencionalnog oružja Iranu, rekla su u četvrtak četiri izvora upoznata s tim pitanjem.

PREDSJEDNIK TRAMP IMA LIJEK ZA BLOKADE DEMOKRATA U KONGRESU! Potpisao  četiri uredbe za pomoć ekonomiji i građanima: "Dosta je, spasit ćemo  američka radna mjesta i pružiti pomoć američkim radnicima" - GlobalCir

Izvori, koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli su da se izvršna naredba očekuje u narednim danima i da će omogućiti predsjedniku da kazni prekršitelje sekundarnim sankcijama, uskraćujući im pristup američkom tržištu. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Neposredni uzrok američke akcije je skoro istjecanje UN-ova embarga na oružje za Iran te upozorenje stranim akterima (američkim entitetima već je zabranjena takva trgovina) da će se, ako kupuju ili prodaju oružje Iranu, suočiti s američkim sankcijama.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine koji je Iran sklopio sa šest glavnih sila – Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i SAD-om, UN-ov embargo na konvencionalno oružje treba isteći 18. oktobra, malo prije američkih izbora koji se održavaju 3. novembra.

SAD, koje su odustale od nuklearnog sporazuma u maju 2018., kažu da su pokrenule “snapback” ili nastavak svih UN-ovih sankcija protiv Irana, uključujući embargo na oružje, koji bi stupio na snagu u 20 sati u subotu navečer ili 00:00 prema GMT-u u nedjelju.

Druge strane u nuklearnom sporazumu i većina Vijeća sigurnosti UN-a rekli su kako ne vjeruju da SAD imaju pravo ponovno uvesti UN-ove sankcije te da potez SAD-a pri UN-u nema pravni učinak.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj