URAGAN NA MEDITERANU?! Grčkoj prijete velike poplave i orkanski udari vjetra, izdato upozorenje najvećeg stepena

Posljednjih sati sve su oči uprte u snažnu i duboku ciklonu koja je svojim središtem trenutno pozicionirana između Sicilije i Grčke. Kreće se prema istoku, tako da bi se trebala obrušiti na zapadnu obalu Grčke, nakon čega će se raspasti.

Weather forecast WARNING: SHOCKING graphic shows hurricane-like storm  striking Europe | Weather | News | Express.co.uk

Grčki nacionalni opservatorij za zemlju i svemir oluju je nazvao Ianos. Koliko je ciklona duboka, najbolje pokazuje činjenica da je pritisak u njezinom središtu 998 hPa.

Grčki meteorološki centar izdao je najviši stepen upozorenja na obilnu oborinu, što bi moglo rezultirati katastrofalnim poplavama. Opasnost vreba i od strane orkanskih naleta vjetra.

Riječ je o oluji koja ima neke karakteristike tropske ciklone, odgovara joj toplina morske vode, to je hrani, na neki način. Ipak, kao što znamo, uragani nisu karakteristični za naše podneblje, i razvijaju se nad okeanom.

Ovdje je riječ o dubokoj cikloni koja bi se donekle mogla uporediti s tropskim ciklonom.

Večeras, do ujutro očekuje se “udar” u zapadnu Grčku obalu, nakon čega će se sistem raspasti. Iako jedan ovakav događaj ne možemo dovoditi u vezu s klimatskim promjenama, činjenica je da u sve toplijoj klimi možemo očekivati sve češće, i izraženije ekstreme, pa i jake oluje, pojašnjava meteorologinja Tea Blažević.

Grčke vlasti upozorile su da će oluja Ianos biti popraćena snažnim vjetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje, piše Hina.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj