ZASJEDALO PREDSJEDNIŠTVO SDA! Izetbegović: ‘Mali Šengen’ se previše politizira, pozivamo Tužilaštvo da ubrza istragu protiv Viškovića, Zagreb podržao Dodikovu politiku!

Nakon sjednice Predsjedništva SDA novinarima se obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, koji je rekao da je na sjednici potcrtano nekoliko zaključaka sa sjednice Predsjedništva BiH, koja je održana jučer.

predsjedni-tvo-sda

Zaključci se odnose na borbu protiv pandemije i migrantske krize. Pozdravili smo zaključke kojim se traži aktivniji odnos Vijeća ministara i Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje u borbi protiv pandemije koronavirusa, imajući u vidu povećanje broja oboljelih u zemlji i okruženju. Također, pozdravili smo set mjera kojima se traži aktivniji odnos Vijeća ministara po pitanju migrantske krize te napore koje poduzima ministar Selmo Cikotić – rekao je Izetbegović.

Pored toga, naveo je predsjednik SDA, Predsjedništvo je zatražilo od kantona u FBiH koji nisu ispunili obaveze iz Strategije za borbu protiv trgovine ljudima da to odmah učine.

– Predsjedništvo BiH je pokrenulo i incijativu da se u roku od mjesec dana ispitaju pozitivne i negativne strane “malog Šengena”. Mislim da se taj sporazum previše ispolitizirao, a cilj mu je da omogući olakšano kretanje roba i ljudi. To nije neka nova politička asocijacija – rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je danas ponovilo svoje stavove, nakon odluke državnog vrha Hrvatske da pozove Milorada Dodika u Zagreb.

– To nas je zaista iznenadilo i ne vidimo svrhu podržavanja politike koju veliča Dodik, preskačući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Ne znamo zašto su to učinili i mislimo da to nije dobro ni za Hrvatsku ni za BiH, a ni za odnose Bošnjaka i Hrvata – rekao je predsjednik SDA.

U vezi pregovora s HDZ-om BiH, odnosno sastanka s predsjedniko te stranke Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao da je besmisleno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH, ako nisu implementirani rezultati izbora od prije dvije godine.

– Sad će godina dana otkao nije popunjen Ustavni sud FBiH voljom gospodina Čavare. Dok se te dvije stvari ne urade, pregovora ne može biti. U nastavku eventualnih pregovora mi ćemo tražiti mehanizme koji će omogućiti da se te stvari ne ponavljaju. Oni imaju zahtjeve vezane za izbor predstavnika, a mi imamo svoje – rekao je Izetbegović.

Predsjedništvio SDA danas je ponovilo zahtjev Vijeću ministara da u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa kao i Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Akcioni plan za refiormu javne uprave, što je jedan od osam prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa u EU.

Predsjedništvo SDA danas je podržalo napore premijera FBiH Fadila Novalića i Vlade FBiH da se ubrza donošenje mjera podrške za najteže pogođenje sektore poput turizma, ugostiteljstva, izvoza, prijevoza i aviosaobraćaja.

– Pozdravljamo namjeru Vlade FBiH i pozivamo Parlament FBiH da se usvoji novi set reformskih zakona, koji će omogućiti smanjenje doprinosa i druge fiskalne mjere, da bi dali novi zamajac ekonomiji u FBiH – rekao je predsjednik SDA.

Također, saopćio je da SDA podržava napore državnih organa u nepristrasnoj i profesinalnoj istrazi nepravilnosti vezanih za izbore 2018. na području Sanskog Mosta.

Pitamo se šta se čekalo do sada, jesu li čekali Lokalne izbore pa de se krene s jednom aferom. Ukoliko se navodi pokažu tačnim organi SDA će sankcionirati odgovorne u svojim redovima. Pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene i ubrza istragu povodom navoda iznesenih u Sudu BiH, da premijer entiteta RS Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu i natj način učestvovao u prikrivanju zločina – rekao je Izetbegović.

Na optužbe iz RS-a, da u ovom slučaju iza svega stoji SDA, Izetbegović je odgovorio da SDA nema nikakav uticaj na Tužilaštvo BiH.

– Mi smo veoma nezadovoljni radom Tužilaštva BiH. Zanimljivo bi bilo čuti na temelju čega je to izneseno. Mi nemamo nikave veze sa svjedokom koji je to kazao – zaključio je izetbegović.

Ovo su danas usvojeni zaključci Predsjedništva SDA:

1. Pozdravljamo zaključke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojima se traži aktivniji odnos i konkretne mjere Vijeća ministara i Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje u borbi protiv pandemije koronavirusa, imajući u vidu novo povećanje broja oboljelih u BiH i susjednim zemljama. U sladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima državne institucije moraju preuzeti punu odgovornost za upravljanje krizom, i uspostaviti korodinaciju nižih nivoa vlasti.

2. Također, dajemo podršku zaključcima Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojima se utvrđuje set mjera i traži aktivniji i konkretniji pristup Vijeća ministara u borbi protiv migrantske krize, kao i naporima koje poduzima ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da su napravljeni važni koraci u borbi protiv migrantske krize, naročito u pogledu jačanja istočne granice i izmještanja migranata iz naseljenih mjesta, ali smatra da to još uvijek nije dovoljno. Stoga pozivamo sve institucije i sve nivoe vlasti da se u punom kapacitetu, u skladu sa svojim nadležnostima, uključe u rješavanje migrantske krize.

3. Posebno je važan zaključak kojim se nalaže provedba seta konkretnih mjera radi efikasnije borbe protiv trgovine ljudima. Tražimo od kantona u Federaciji BiH koji do sada nisu ispunili svoje obaveze u odnosu na Strategiju borbe protiv trgovine ljudima da to odmah učine.

4. Podržavamo zaključak Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi sa inicijativom Mali Schengen kojim se traži da Vijeće ministara napravi cjelovitu analizu pozitivnih i negativnih efekata koje bi Bosna i Hercegovina mogla imati u slučaju pristupanja ovoj inicijativi.

5. Predsjedništvo SDA smatra da odluka državnog vrha Hrvatske da pozove Milorada Dodika na razgovore u Zagreb, zaobilazeći institucije i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, predstavlja uvredu državi BiH, ali ukazuje i na potencijalnu opasnost da se na Balkanu srpska i hrvatska politika ponovo udružuju na štetu BiH i Bošnjaka.

Ovakav odnos Hrvatske prema BiH neće doprinijeti stabilizaciji prilika i popravljanju odnosa između dvije držve, nego će, naprotiv, te odnose dodatno bespotrebno zakomplicirati.

Zaobilaženje državnih institucija i pozivanje Dodika koji uporno prijeti razbijanjem Bosne i Hercegovine, blokira rad njenih institucija i njen euroatlanski put, slavi ratne zločince, nema nikakvo opravdanje.

SDA poziva predsjednika i premijera Hrvatske da imaju u vidu izuzetnu važnost odnosa BiH i Hrvatske, kao i Bošnjaka i Hrvata, te da ne šalju poruke kojima se unosi dodatno nepovjerenje i narušavaju odnosi između dvije države i dva naroda.

6. Predsjedništvo SDA čvrsto stoji pri stavu da se prije nastavka pregovora o Izmjenama izbornog zakona moraju implementirati rezultati proteklih izbora i imenovati sudije Ustavnog suda FBiH , jer pregovori ne mogu biti konstruktivni u atmosferi u kojoj HDZ pokušava ostvariti svoje ciljeve kroz ucjene i blokade.

7. SDA ponovo traži od Vijeća ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kao i Akcioni plan za provođenje Strategije reforme javne uprave, što je među osam prioriteta čijom bi se realizacijom stvorila kredibilna pretpostavka za podnošenje zahtjeva i dobivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

8. Pozdravljamo napore premijera Fadila Novalića i Vlade Federacije BiH da ubrza donošenje mjera podrške za najteže pogođene sektore poput turizma, ugostiteljstva, izvoza, prevoza i avio-saobraćaja. Pozdravljamo namjeru Vlade FBiH da novim setom reformskih zakona, kroz smanjenje doprinosa i drugim fiskalnim mjerama, da novi zamajac ekonomiji u FBiH.

9. Podržavamo rad svih državnih organa da nepristrasno i profesionalno provedu istragu po pitanju iznesenih nepravilnosti vezanih za Opće izbore 2018.godine na području općine Sanski Most.

Ukoliko se navodi pokažu tačnim, organi SDA će sankcionirati odgovorne u svojim redovima.

10. Pozivamo Tužilaštvo BiH da se pokrene i ubrza istraga, na temelju navoda iznesenih pred Sudom BiH da je premijer entiteta RS Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu i time prikrivanju zločina i počinjenog genocida.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj