ŽELE IZVODITI TERORISTIČKE NAPADE! SAD: Hezbolah skladišti eksplozivne hemikalije širom Evrope!

Koordinator američkog State Departmenta za borbu protiv terorizma Nathan Sales optužio je Hezbolah da je skladištio hemikalije koje mogu da se koriste za pravljenje eksploziva u nekoliko evropskih zemalja, te je pozvao zemlje u Evropi, ali i širom svijeta, da uvedu zabrane ovoj organizaciji.

Pozadina eksplozije u Bejrutu je zloćudnija nego što se misli, kriv je  Hezbollah? - Index.hr

Zašto bi Hezbollah čuvao amonijum-nitrat na evropskom tlu? Odgovor je jasan: Hezbollah je tu stavio to oružje kako bi mogao izvesti velike terorističke napade kada god on ili njegovi gospodari u Teheranu smatraju da je to potrebno“, rekao je Sales.

On je naveo da su operativci libanskog Hezbolaha proteklih godina premjestili zalihe amonijum-nitrata iz Belgije u Francusku, Grčku, Italiju i Španiju i da se sumnja da i dalje skladište materijal širom Evrope, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Sales je na online forumu, koji je organizovao Američki jevrejski komitet, rekao da SAD sumnja da se ove zalihe i dalje nalaze širom Evrope, najvjerovatnije u Grčkoj, Italiji i Španiji.

On je rekao da je Hezbolah „unitarna organizacija koja se ne može podijeliti na vojno i takozvano političko krilo“.

Bez potpune zabrane, grupa i dalje može prikupljati novac i regrutovati operativce“, rekao je Sales, dodajući da je Hezbollah „jedna organizacija“ i da je riječ o „terorističkoj organizaciji“.

Sales je svoje komentare iznio šest sedmica nakon što je u luci u Bejrutu eksplodiralo skladište puno amonijum-nitrata, kada je stradalo oko 190 osoba dok je više od 6.000 povrijeđeno.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj