PUTIN SE POHVALIO HIPERSONIČNOM RAKETOM ‘AVANGARD’: “Rusija posjeduje najsavremenije oružje koje nema pandan u svijetu”

“Prvi put u svojoj historiji Rusija poseduje najsavremenije oružje koje nema pandan u svijetu”, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom video-konferencije sa konstruktorom hiperzvučne rakete „Avangard“ Gerbertom Jefremovim povodom dana ruske vojne industrije.

PUTIN OTKRIO IME TVORCA MOĆNE HIPERZVUČNE RAKETE, PA PORUČIO: Posedujemo oružje koje nema niko drugi u svetu!

Decenijama smo bili oni koji sustižu druge, to se odnosi i na atomsko, nuklearno oružje, zatim stratešku avijaciju dugog dometa, a zatim i raketnu interkontinentalnu tehniku“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, „to je uvek stavljalo državu u vrlo složen i čak opasan položaj. Bilo je trenutaka kada su nam pretili, a mi nismo imali čime da odgovorimo. To je bilo očigledno, opasno narušavanje strateške bezbjednosti“, priznao je predsjednik Rusije.

Sada, prvi put u našoj historiji, Rusija posjeduje najsavremenije tipove oružja koji višestruko prevazilaze po snazi, brzini, preciznosti sve postojeće oružje. Takvo oružje nema niko u svijetu. U svakom slučaju, ne za sada“, naglasio je Putin.

Ruski lider je saopštio da je Rusije morala da napravi hiperzvučno oružje nakon izlaska SAD-a iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

Izlazak SAD-a iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani 2002. godine natjerao je Rusiju da počne da radi na hiperzvučnom oružju. Mi smo morali da napravimo to oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog sistema PRO koji bi u perspektivi mogao, faktički, da neutrališe naš nuklearni potencijal“, rekao je Putin.

Gerbert Jefremov
GERBERT JEFREMOV FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

On je čestitao dan vojne industrije konstruktorima i proizvođačima laserskog sistema „Peresvet“, avijacione hiperzvučne rakete „Kindžal“, podvodnog robotizovanog kompleksa sa nuklearnim motorom „Posejdon“, krstareće rakete sa neograničenim dometom „Burevestnik“, hiperzvučne rakete morskog baziranja „Cirkon“ i drugog oružja kojima je u posljednje vrijeme naoružana ruska vojska i flota.

„U ovom trenutku posebno mjesto zauzima Avangard – sistem sa manevarskim hiperzvučnim blokom koji se kreće 27 puta brže od zvuka, koji mijenja pravac po vertikali i horizontali. Avangard nije samo novi sistem, već nova vrsta strateškog oružja“, rekao je Putin.

Putin je prvi put saopštio ime konstruktora ruske hiperzvučne rakete – u pitanju je upravo Gerbert Jefremov. On je nagrađen ordenom Andreja Prvozvanog. On je uporedio rad na „Avangardu“ sa nuklearnim i kosmičkim projektom SSSR-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj