EPIZODA EMITIRANA NA HRT-u! U Hrvatskoj preozbiljno shvatili detektivsku seriju: ‘Monk se se izruguje s Hrvatskom, izmijenili grb i trobojku’

Kada detektiv u četvrti pokuša razgovarati s prodavačem koji ga ne razumije, zaključi kako je to narod koji ne zna ni svoj jezik. Mnogi koji su gledali spornu epizodu smatraju da serija vrijeđa Hrvatsku.

zemenia123

Sporna epizoda američke televizijske serije “Monk” emitirana je u subotu na HRT-u. Epizoda počinje ubojstvom taksista koji se zove Dražen Mirko. Trag vodi opsesivno-kompulzivnog detektiva Monka do Lejle Zlatavić koja radi u centru za prihvat izbjeglica iz zemlje Zemenije.

Na zidovima u centru je hrvatska zastava, ali su promijenjene boje trobojnice, hrvatskoga grba i krune na grbu. Zastava ima i dodatak, vijenac od klasja žita, nekad sastavni dio grba SFRJ i Socijalističke Republike Hrvatske. U razgovoru Monk kaže da se u toj zemlji rat vodi već 600 godina, a ljudi pričaju mješavinom rusko-hrvatskog jezika.

Kad detektiv u četvrti pokuša razgovarati s prodavačem koji ga ne razumije, zaključi kako je to narod koji ne zna ni svoj jezik. Čitatelji koji su gledali spornu epizodu smatraju da serija vrijeđa Hrvatsku.

– Gledam ‘Monk’ i uleti mi ova zastava s grbom. Zna li netko koja je ovo država? Oni se rugaju s Hrvatskom. Sramota – samo su neki od komentara na društvenim mrežama. 

Autori serije su Universal media studios i Touchstone television.  

‘Hrvatska’ čest lik u serijama i filmovima

Hrvatska je proteklih godina često bila “sporedan lik” u američkim serijama. U humorističnoj seriji “Malcolm u sredini” baka glavnog junaka nosi hrvatske narodne nošnje, a u pozadini se na zidu vidi hrvatski grb.

U kriminalističkoj seriji “Zaboravljeni slučaj” dvojica detektiva raspravljaju o odlasku na odmor u Hrvatsku. Jedan tvrdi da ondje bjesni rat, a drugi mu objašnjava kako je obala predivna.

U francuskom hororu “Vertige” Hrvati su povampireni gorštaci koji love studente na Risnjaku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj