POHVALIO ČISTKE U SOVJETSKOM SAVEZU?! Zašto je Charlie Chaplin zauvijek napustio Ameriku?

Razlog zbog kojeg je otišao iz Amerike bile su optužbe nakon njegovih riječi koje je krajem ’40-ih izrekao prilikom večere u čast ruske umjetnosti u New Yorku.

Charlie Chaplin Movie Marathon [07/20/17]

“‘Ruske čistke su bile predivna stvar”‘,  navodno je izgovorio Chaplin pred gostima. “Jedini ljudi koji napadaju komuniste i koji ih koriste kao predmet straha su nacistički agneti u ovoj zemlji“,  dodao je tada slavni komičar.

Jedan je kongresnik zahtijevao je njegovu deportaciju jer je ‘ugrožavao moral Amerikanaca’. Brzo nakon toga našao se pod istragom Odbora za protuameričke aktivnosti. Zbog toga je puno trpio jer su ga se i mnogi poznanici bojali posjetiti. Tokom proslave Nove godine jedan ga je gost čak pljusnuo u lice.

Poslije svega toga, slavni komičar i njegova obitelj više se nisu osjećali ugodno te su 1952. godine odlučili otići u London na premijeru filma ‘Svjetla pozornice’. Tokom puta brodom ‘Queen Elizabeth’ doznao je kako mu je 19. septembra 1952. zabranjen povratak u SAD iako nikada nije ispitan o svojim političkim sklonostima i moralu.

Prva reakcija na tu vijest je bio prkos, ali je glumac kasnije popustio jer ga je bilo strah da će mu SAD oduzeti svu imovinu. To mu je bilo zastrašujuće jer se cijelog života bojao povratka u siromaštvo koje je pamtio iz djetinjstva. Kada je napokon stigao u London dočekan je ovacijama.

Kako bi spasio imovinu, suprugu Oonu je poslao u Hollywood gdje je ona uspjela doći do njihovih novaca te je uplatila četiri milijuna dolara na račune u inozemstvu.  Kada se vratila, odlučili su  preseliti u Švicarsku gdje je živio do svoje smrti 1977. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj