ZAMJENIK ŠPANSKOG PREMIJERA: Pravo je vrijeme da Španija postane republika

Zamjenik španskog premijera ljevičar Pablo Iglesijas izjavio je da finansijski skandal, koji je potresao kraljevsku porodicu Španije, predstavlja “historijski trenutak” da se pogura pitanje formiranja republike.

Spanish parliament suspends jailed Catalan lawmakers | News | DW |  24.05.2019

Iglesijas, lider stranke Unidas podemos, rekao je da monarhija više nije relevantna mlađoj generaciji.

Sve manje ljudi u Španiji, posebno među omladinom, može da shvati da u 21. vijeku građani ne mogu da izaberu svog šefa države, da taj neko ne mora da pravosudno odgovara kao i svi drugi i da ne može da bude smijenjen ako je počinio krivično djelo – rekao je Iglesijas.

Bivši španski kralj Huan Karlos napustio je zemlju usred skandala i sada živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nekada popularan monarh, on je abdicirao u korst sina Felipea 2014. godine nakon poreske pronevjere u koju su uključeni članovi njegove porodice i nakon lova na slonove u vrijeme kada su se Španci borili protiv duboke recesije.

Vrhovni sud je u junu otvorio preliminarnu istragu o umiješanosti Huana Karlosa u ugovor o brzim prugama u Saudijskoj Arabiji.

Švajcarski list “La tribun de Ženev” objavio je da je Huan Karlos primio 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja. Švajcarske vlasti otvorile su istragu.

Bivši monarh nije pod zvaničnom istragom i više puta je odbio da komentariše. Njegov advokat je rekao da je on na raspolaganju španskom tužilaštvu.

Prema istraživanju koje je objavljeno u augustu za promonarhistički list “ABC”, 56 odsto ispitanika podržalo je monarhiju, dok republiku podržava 33,5 odsto, šest odsto ne zna, a 4,1 odsto su neopredijeljeni.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj