DIREKTOR WHO-a ZA EVROPU ‘POLUPAO LONČIĆE’? ‘Zahvaljujemo Rusiji za izvrstan napor za razvoj sigurne i efikasne vakcine’

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) se zahvalila Rusiji za razvoj, kako su naveli, sigurne i efikasne vakcine protiv koronavirusa.

vakcina123456

Ruski mediji tvrde da je u toku treća faza testiranja vakcine nazvane “Sputnik V” kojom je obuhvaćeno dvije hiljade ljudi iz cijelog svijeta.

WHO iznimno cijeni napor Ruske Federacije za razvoj vakcine protiv koronavirusa nazvane ‘Sputnik V’. Još jednom zahvaljujemo Rusiji za izvrstan napor za razvoj sigurne i efikasne vakcine“, poručio je direktor WHO-a u Evropi Hans Kluge tokom susreta s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Maruškom.

Istakao je da je Rusija pomogla zemljama centralne Azije i da je pokazala solidarnost na globalnom nivou.

Mediji su podsjetili da je ruski institut GRAS već primio narudžbu za više od milijardu doza vakcine iz 20 zemalja svijeta, ali da će prioritet biti da vakcina bude prvenstveno dostupna stanovništvu Rusije. Ministarstvo zdravstva ove zemlje tvrdi da je vakcina podvrgnuta svim potrebnim provjerama i da daje imunitet za najmanje dvije godine.

Međutim, naučnici su u više navrata istakli kako nemaju podatke o trećoj, najvažnijoj fazi testiranja ruske vakcine, pa s toga ne mogu potvrditi njenu efikasnost. Rusija je kasnije objavila da će klinički testovi njihove vakcine trajati do kraja 2022. godine.

Stoga se postavlja pitanje na čemu je WHO čestitala Rusiji, odnosno da li se radi o političkoj ulozi te organizacije, kakvu smo vidjeli u njenom snishodljivom odnosu prema Kini na početku izbijanja pandemije?!

Podsjećamo, preko programa WHO-a vakcinu za svoje građane neće nabavljati dvije najmoćnije članice EU Njemačka i Francuska, a očekuje se da će ih slijediti i ostale članice Unije. Ako znamo da su SAD na pragu razvoja svoje vakcine, dolazimo do zaključka kako će WHO biti usmjerena prije svega na Rusiju i Kinu kada je u pitanju nabavka vakcine protiv koronavirusa.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj