GRENELL ODLIKOVAN U PRIŠTINI! Nakon sastanka s Tačijem i Hotijem otputovao u Beograd!

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell izjavio je u ponedjeljak navečer da je posjeta američke delegacije dokaz da su SAD posvećene sporazumu iz Washingtona, potpisanog 4. septembra.

Došli smo da dokažemo posvećenost sporazumu o ekonomskoj normalizaciji odnosa. Znamo za obećanja data u prošlosti Kosovu i želimo obećati da će se provođenje sporazuma nastaviti”, rekao je on nakon sastanka s premijerom Republike Kosova Avdullahom Hotijem u Prištini.

Prema njegovim riječima, adminstracija američkog predsjednika Donalda Trampa nema samo prazne riječi, već želi pokazati građanima Kosova da je uz njih.

Objasnio je kako će se proces nastaviti, navodeći da će svaki ministar napraviti tim koji će s američkom stranom raditi na projektima.

Nadamo se da će ekonomski razvoj, stvaranje poslova za mlade izmijeniti politički pejzaž. Predsjednik Tramp je uvijek isticao da treba praviti poslovne dogovore, ne staromodne političke diskusije“, kazao je Grenell.

Potpisani sporazumi o finansiranju projekata

Hoti je izjavio da posjeta američke delegacije pokazuje odlučnost i ozbiljnost Trumpa i svih njegovih saradnika za dogovor. Kako je rekao, tokom sastanka opširno se razgovaralo o svim tačkama sporazuma. “Vrlo brzo ćemo početi s provođenjem sporazuma“, rekao je Hoti.

Izvršni direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boehler je kazao da ta organizacija posjetom pokazuje ozbiljnost za potencijalna ulaganja na Kosovu. On je s Hotijem potpisao sporazum o finansiranju projekata predviđenih sporazumom od 4. septembra.

Thaci odlikovao Grenella

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odlikovao je u ponedjeljak Grenella Predsjedničkom medaljom za zasluge. On je to objavio na svom Facebooku navodeći da je to uradio, jer cijeni Grenelov doprinos dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Gazeta ekspres.

“Ono što drugi nisu uradili, Grenel je uradio brzo i dobro. Sporazum iz Bijele kuće donijeće mir i stabilnost na Kosovo i region”, rekao je Tači.

Grenell i američka delegacija će u utorak boraviti u Beogradu i razgovarati s čelnim ljudima Srbije.

Grenell stigao u Beograd

 Premijerka Srbije Ana Brnabić dočekala je na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu specijalnog izaslanika SAD-a za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i delegaciju DFC (Međunarodna razvojna finansijska korporacija). U odboru za doček sa Anom Brnabić bio je i američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri.

Američka delegacija sletjela je na aerodrom “Nikola Tesla” malo poslije 21.30.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Ana Brnabić sastat će se u utorak Grenelom i izvršnim direktorom DFC Adamom Bolerom. Sastanak će biti održan u 14 časova, u Palati Srbija, nakon čega će predstavnici dvije delegacije potpisati Zajedničku izjavu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj